Със сигурност между 1-14 май не съм се виждал с

...
Със сигурност между 1-14 май не съм се виждал с
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Гешев ми каза, че не е спал от 1 до 14 май заради шока от атентата срещу него

Със сигурност сред 1-14 май не съм се виждал с Иван Гешев, може би сме имали 1-2 телефонни диалога и те са връзка до момента в който той не беше в България. Със сигурност на 14 май организирахме диалог с Иван Гешев и тогава ми показа, че от 1 май дотогава не е спал най-много поради шока на гърмежа против автомобила, с който той се е возил на 1 май.Това съобщи заместник-директорът на НсЛС Ясен Тодоров по време на чуването си във Висш съдебен съвет.

Тодоров даде и изложение на академията, в която е инструктор и преподава т.нар израелски специалист. " Това е академия по антитероризъм ", посочи той.

Тодоров разяснява и измененията в Наказателно-процесуален кодекс и какво му е споделил Гешев за тях.

" Основното нещо, което се случи, не е засиленият надзор над дейностите на основния прокурор и намирането на метод да му се търси наказателна отговорност за осъществени от него закононарушения чрез назначението на прокурор, който да стане арбитър и така нататък, а в действителност главният текст, от който той се притесняваше и който стана факт е, че беше понижено болшинството от членове на Висш съдебен съвет, което се изисква, с цел да бъде освободен единствено и само основния прокурор, а това болшинство не се отнася за ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Гешев ми съобщи, че в случай че това се случи, ще нападна този закон в Конституционен съд, само че се притесняваше, че против него ще бъде извършено доста бързо произвеждане по отстраняването му, с цел да няма време даже Конституционен съд постанови със свое решение, че тези правила са противоконституционни, това решение няма да има ретроактивно деяние, то на процедура в случай че бъде отхвърлен преди такова решение на Конституционен съд, към този момент няма да е основен прокурор. Общо взето тези негови предсказания се сбъднаха. След 14 май в действителност господин Гешев беше в положение на човек, който беше опрян до стена, и това е в резултат на нещата, които му се случиха в последните две седмици.. ", добави той.

Тодоров сподели, че основният прокурор му е споделил, че " няма избор и е опрян до стената ". Той цитира и думи на Гешев, че „ откакто се пробваха да ме убият, до момента в който съм основен прокурор, няма никакви гаранции какво ще се случи с мен, до момента в който съм самичък на улицата, дружно със фамилията ми ".

Заместник-директорът на Национална следствена служба даде повече информация и за това по какъв начин са се срещнали с израелския специалист.

" С така наречен " израелски специалист ", който е върховен офицер, се срещнах на 9 март в СУ " Св. Климент Охридски ", където се организираше конференция, отдадена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи и ролята на юристите за това избавяне. Този върховен израелски офицер, неговото име съм споделил пред прокурор от Софийски градски съд. След приключването на конференцията имаше публична вечеря, дадена от ректора на СУ, на която участваха посланика на Израел, тези няколко израелски посетители, сред които и този върховен офицер, основния прокурор, аз, Евгени Иванов, Владимир Николов и няколко представители на академичната общественост най-много професори, доценти от СУ. В края на месец март имахме покана и посетихме делегация на прокуратурата, в която, с изключение на аз и Гешев, беше и Цветомир Йосифов. Един от дните на това посещаване прекарахме в тази академия, където се запознахме с метода на образование, където настоявам, че е на извънредно високо равнище. Бяхме категорично помолени да не се оповестява за визитата там в прессъобщението на прокуратурата, имам известие на телефона, само че не мисля, че би трябвало да се потвърждава ", посочи той.

Тодоров изясни, че се с израелския специалист са били на мястото на злополуката за към 15 минути и той е удостоверил, че това е гърмеж за ликвидиране.

Според Тодоров прочувственото положение на Иван Гешев, което е било в резултат на претърпяното, е оказало въздействие върху държанието му на конференцията на 15 май.

По отношение на това кое е повлияло на Гешев повече - това, че се е чувствал самичък или гърмежа, Тодоров сподели: " Със сигурност стресът и нерешителност след гърмежа, загрижеността за сигурността на неговото семейство, писмото, което е получил при идването си в Съединени американски щати, няма по какъв начин да не му е повлияло, както и изгубената поддръжката от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, която го номинира за основен прокурор, поддържаше го три години и половина, а внезапно в петък се входира предложение за предварително освобождение. Считам, че и това е повлияло на положението му да се усеща относително самичък и опрян до стената ", добави Тодоров./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР