„Със сигнала, който САЩ изпращат, изправят България и институциите ни

...
„Със сигнала, който САЩ изпращат, изправят България и институциите ни
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Голямото ляво обединение ще продължи с още партии

„ Със сигнала, който Съединени американски щати изпращат, изправят България и институциите ни пред огромно предизвикателство, тъй като те не могат да вършат нито следствие, нито да внасят обвинителен акт, нито да издават обвинителни присъди. Това би трябвало да създадат българските институции и от протичащото се през идващите седмици и месеци ще проличи дали ние имаме мощ като суверенна страна да се оправим с този проблем. “

Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по БНР във връзка наложените наказания по закона “Магнитски “, като добави: „ Г-н Пеевски и господин Божков, както и другите, които са посочени, са разследване. Причината, с цел да се построи този модел, е другаде и в случай че желаеме да има дълготрайни последствия от тези дейности, то би трябвало да се извадят на показ ръководещите политици, които сътвориха изискванията и модела. “

В предаването “Неделя 150 “ тя даде образец с “Автомагистрали “ и отчета на Сметната палата, който е резултат от напъните на Българска социалистическа партия, които подадоха сигнала. „ 4 години се борихме с този проблем, с цел да се стигне през днешния ден до този отчет.

Причината е в тези ръководещи, които внесоха закон, с който дадоха опция това да се случи. Ние в зала се борихме с този закон, само че все пак ръководещото болшинство тогава го одобри “, изясни Нинова, визирайки Закона за публичните поръчки. „ Истинската ни цел би трябвало да е да се извадят политиците и да понесат политическата отговорност за основаването на този модел в последните 10 години от ръководството на ГЕРБ. Тогава ще има същински резултати “, сподели още водачът на левицата.

„ В последните 4 години неведнъж сме заявявали, че предходното ръководство беше ГЕРБ и Оперативна програма – публично, с поддръжката на Движение за права и свободи – импровизирано. Това беше тройна коалиция, която неведнъж сме доказвали с обстоятелства. Ние изрично се разграничихме от такава политика. Посочихме този модел на политика, посочихме паралелната страна още през 2017г., и с всичките си дейности поредно, неотстъпчиво, каквото и да ни струваше това, тъй като понесохме доста удари, сме отстоявали тези позиции “, изясни Корнелия Нинова.

По думите ѝ партиите, които се самоназоваха като “партии на митинга “ назовават Българска социалистическа партия статукво, с което тя изрично не е съгласна. „ Докато ние в последните 4 години водехме борба с този модел на ръководство и понесохме ударите, някои от тези хора бяха част от модела. Някои му бяха министри на Борисов, Мая Манолова беше определена за омбудсман с неговите гласове, тъй че да внимават с етикетите, които лепят, тъй като през тези 4 години доста хора от Българска социалистическа партия и симпатизанти пострадаха. Тези хора са изстраданата смяна “, сподели още тя.

Нинова не вижда причина левицата да си сътрудничи с Движение за права и свободи и напомни позицията на партията в 45-тото Народно събрание: „ Още в предходния парламент казахме, че сме подготвени с новите политически субекти да си сътрудничим по избрани политики. Ние можехме да го създадем, в случай че Има Такъв Народ бяха оползотворили втория мандат, декларирахме неведнъж, че имат нашата поддръжка без искания за министерски кресла и така нататък по няколко съществени целта. “

Лидерът на Българска социалистическа партия напомни, че един от тези цели бе разграждането на модела, за което от левицата освен говореха, а и действаха: „ Ние внесохме мораториума върху решенията на държавното управление на Борисов, внесохме актуализация на бюджета, преизчисление на пенсиите, което беше допустимо, само че “партиите на смяната “ се възпротивиха “, уточни още Нинова.

Корнелия Нинова съобщи, че се работи по няколко направления за триумфа на Българска социалистическа партия: „ Първата е това необятно ляво обединяване, в което към този момент сме 8 партии, чакаме и още партии да се причислят до изборите. Това значи консолидация на единомишленици по политики, тъй като многото дребни леви разпокъсани партии въпреки всичко съставляват хора и когато те не влязат в Народното събрание, това е загуба за левия избор и ляво-център. Вярвам, че това обединяване ще донесе резултат. Не гоним математически общ брой, а огромно обединяване за правене на политика “, безапелационна бе Нинова.

Втората посока, която посочи Нинова, е вярата, че пандемията към този момент няма да окаже такова огромно въздействие върху изборите и тези, които през април не са излезли да гласоподават, в този момент ще го създадат.

„ Трето – разчитаме, че ще се спре или най-малко понижи фрапантно купеният и корпоративният избор, както и натискът върху хората, а с машинното гласоподаване ще се избегнат и операции на вота “, изясни Нинова като заключи, че има доста справедливи условия Българска социалистическа партия да си увеличи резултата. „ Разбира се, всеки, който отива на избори се бори за победа, тъй че по-сплотени, по-обединени и по-убедени от всеки път към резултата “, сподели още тя.

„ Аз не одобрявам позиция, в която или съм лидер, или няма да работя. Това демонстрира отвращение за идея и победа, а предпочитание за персонална изява “. Така Нинова разяснява изявлението на Весела Лечева, обвързвано с обстоятелството, че самата тя не стана лидер на листа във Велико Търново.
Корнелия Нинова бе безапелационна, че моделът, който построиха ГЕРБ, е “червена линия “.

„ Това са подмолни играчи, сделки, които се претворяват в лобистки закони, липса на надзор върху тези лобистки закони, кражба на 10 милиарда лева, разпределянето на тези пари към джобовете на избрани хора “, изясни тя като уточни, че за тези 10 години доста партии се изредиха да бъдат сътрудници на ГЕРБ и политическият живот ги изхвърли от дейната политика.

Нинова напомни и предложенията Българска социалистическа партия да стане част от модела, само че с помощта на разсъдъка и на симпатизантите, членовете и управлението на партията, левицата устоя на това. „ Затова в този момент имаме искания да сме опция.

4 години устояхме на това, в това число и с вътрешнопартийните ни противодействия, които бяха показани пред обществото като някакво преследване на инакомислещи. Не, това беше изпитание да се спре подмолното въздействие на ГЕРБ “, изясни водачът на Българска социалистическа партия.

По думите ѝ абсурдът с подслушванията лишава от вниманието към значимите въпроси като покачващите се цени на тока и водата, растящата инфлация, за обедняването и нуждата от отплата на приходи. Нинова счита, че няма потребност от законодателни промени в тази сфера, защото законът доста ясно е споделил по кое време, кой, за какво и кого може и би трябвало да подслушва. „ Дори и да променим закона, в случай че не се промени контрола и осъществяването, на идващите избори отново ще имаме някакъв подобен скандал “, уточни тя.

„ Борбата на служебния кабинет да извади на показ и да стартира борба с този модел на ръководство в министерства, в организации би трябвало да слезе надолу и да стигне до кметовете на ГЕРБ “, съобщи Нинова като посочи, че казусът с болничното заведение в Раднево е подобен: „ Кмет и болшинство в общинския съвет от ГЕРБ банкрутират болничното заведение, взимат решение по-късно за продажба на доближен на ГЕРБ човек, понижават му цената към този момент два пъти в процедурата по продажба и са я свели до 600 000 лв.. Това визира всички хора в общината, тъй като няма да имат достъп болница. “

На въпроса каква е оценката за служебния кабинет, Корнелия Нинова разяснява: „ Той има две задания. Първата е да покаже истината и да направи проверка на ръководството, и да стартира да поправя тези корупционни практики и тук държавното управление се оправя доста добре. Втората е да провежда почтени и транспарантни избори – тук от през вчерашния ден ни тормози информацията за компликациите при закупуване на машините. Може би тук би трябвало да се хвърлят повече старания и най-вероятно към този момент ще се съсредоточат повече в тази посока “, заключи водачът на Българска социалистическа партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР