Със щастлив край приключи съдебен процес за пловдивчанин, в който

...
Със щастлив край приключи съдебен процес за пловдивчанин, в който
Коментари Харесай

Пловдивчанин се измъкна с 1000 лева глоба след купон с дрога, завършил с арест

Със благополучен край завърши правосъден развой за пловдивчанин, в който са били открити  малко количество  опиати след ваучър в Пловдив. Мъжът е бил осъден от Районен съд Пловдив с присъда-  шест месеца условно с три години изпитателен период.  Това обаче не се е харесало на обвинения и той обжалвал присъдата си пред по-горна инстанция. В жалбата, която е подал се гласи, че желае наказването му да бъде по-леко, тъй като се касае за „ незначителен случай “. В нея се упоменава, че няма данни и за социална заплаха от страна на пловдивчанина.
Прочетете още
Арестът на подсъдимия е бил осъществен на 11 юни тази година, до момента в който се провеждало шумно празненство в жилището на негов другар. Около 01:30 часа заради сигнал за мощен звук, адресът бил посетен от автопатрул на 4-то  районно. След като домакинът им отворил, полицейските чиновници се поинтересували дали в жилището има малолетни. От вътрешността му се чували крясъци, по които очевидците разбрали, че притежателят на мястото  не чества самичък.

Домакинът позволил чиновниците на полицията в жилището, с цел да се уверят, че няма деца вътре, при което униформените забелязали на маса в хола на жилището отворена железна кутия, в която имало бяло прахообразно вещество. В помещението се намирал и подсъдимият, който удостоверил, че честват двамата с неговия другар. На въпроса на двамата служители на реда какво съставлява посоченото вещество в кутийката,  притежателят на жилището отвърнал, че е амфетамин, а също така имал и малко марихуана, като опиатите били за персонална консумация.

На наново запитване на полицейските чиновници към обвинения дали има движимости, неразрешени от закона, той признал, че в дома си имал наркотични субстанции, заради което била образувана група, посетила жилището на подсъдимия. Там било осъществено претършуване и били открити опиати. В  спалнята на мъжа, от чекмедже на бюро било конфискувано найлоново пликче с марихуана; още едно пликче с бучки, представляващо амфетамин; 1 кутийка с марихуана, 1 цигара със същото вещество; както и стъкло по което имало останки от бяло прахообразно вещество, което представлявало хашиш. След това пловдивчанинът бил арестуван от криминалисти.

През извършеното правосъдното съвещание пред Окръжен съд, прокурорът изрази мнение, че присъдата е законосъобразна, обоснована и обективна и желае тя да бъде доказана.

Пред магистратите обвиненият обаче съобщи, че осъзнава постъпката си, съжалява за стореното и желае въззивния съд да понижи присъдата му.

Пловдивският областен съд, откакто е прегледал събраните по делото доказателства е приел, че е налице смяна на присъда, която е била наложена от Районен съд. Въззивният съд е сметнал, че районните магистрати са позволени известна непрецизност в решението си. Така магистратите са изменили наложената присъда на Пловдивския областен съд и са освободили подсъдимия от наказателна отговорност. След това  му е било наложено административно наказване „ санкция ” в размер на 1000 лв.. Мотивите за по-леко наказване за пловдивчанина са, че действието се явяват с незначителна степен на социална заплаха, заради това,че количеството наркотични субстанции са били с неголямото количество и ниска  стойност. 

„ Инкриминираните субстанции  са от вида на така наречен „ меки дроги “ /чието влияние върху физическото и психическото здраве на индивида са доста по-слаби спрямо останалите неразрешени наркотични субстанции, като хероин, кокаин и другите типове синтетични опиати ”, написа в правосъдното решение.

Магистратите са се позовали и на това, че обвиненият е с чисто правосъдно минало, положителни характеристични данни, обществено и трудово зает, също по този начин е оказал подпомагане на органите на реда като им е заявилоще в жилището на приятеля си, че в своя дом държи наркотични субстанции.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване или митинг.

Снимка:Архив
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР