Със съдействието на Столичната община доброволци откриха пролетния залесителен сезон

...
Със съдействието на Столичната община доброволци откриха пролетния залесителен сезон
Коментари Харесай

Доброволци ще засадят 20 000 фиданки в Новата гора на София този сезон

Със съдействието на Столичната община доброволци откриха пролетния залесителен сезон на „ Новата гора на София “ край село Негован. Мястото е част от землището на селището в столичния регион „ Нови Искър “.

Продължаваме самодейност, която стартира преди седем години, с нея се стремим да установим трайно зелен пояс към София, което е обвързвано с възстановяване на непорочност на атмосферния въздух, сподели за Българска телеграфна агенция Надежда Бобчева , заместник-кмет на столицата с сектор „ Зелена система, екология и земеползване “.

Тази година садим дъбове, означи тя и добави, че задачата на актуалната акция е по-сериозно следене на израстването на фиданките. Тази самодейност се движи напълно от доброволци, Общината прави логистика, уточни още Бобчева.
 Българска телеграфна агенция
За целия тазгодишен сезон 20 000 фиданки е планувано да бъдат засадени на 32 декара. От началото на самодейността досега са посадени 56 000 фиданки за с. Негован. Дъбът е постепенно възходящ тип и изисква доста и непрекъснати грижи, сподели инж. Тодор Тодоров, шеф на общинското дружество " Управление на общински гори и земи ". Отглеждането е най-малко два-три пъти косене и окопаване, добави той. Според него се усилва броят на доброволците, които се включват в такива начинания. По време на екологичното събитие бе откроена и потребността да се сътвори зелен пояс, който да бъде " белите дробове " на София, с цел да може идните генерации да живеят в по-чист град.
 Българска телеграфна агенция
След като получиха насоки от специалистите по какъв начин да създадат засаждането, доброволците и представители на Общината и на районни администрации се включиха интензивно в дейностите. Сред присъстващите имаше и деца. Инициативата на Столичната община „ Новата гора на София “ стартира през 2017 година и има за цел да трансформира общински непригодни аграрни земи в горски територии, създавайки зелен пояс към столицата.
 Българска телеграфна агенция
Досега от осъществените залесителни акции са засадени 160 000 фиданки в кв. “Суходол ”, кв. " Абдовица " и с. Негован, оповестиха по-рано от Столичната община.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР