Със 199 гласа за депутатите създадоха комисия, която да провери

...
Със 199 гласа за депутатите създадоха комисия, която да провери
Коментари Харесай

Скандал в НС след реплика на бивш министър: Не видях бити мирни протестиращи, а бити полицаи

Със 199 гласа " за " депутатите сътвориха комисия, която да ревизира обстоятелствата и събитията при потреблението на сълзотворен газ, използването на мощ и помощни средства от Министерство на вътрешните работи, осъществени на 10 юли и 2 септември 2020 година против протестиращи жители. В работата на комисията ще влиза и следствие дали е имало подслушване и следене на протестиращи, опозиционни водачи и членове на политически партии от опозицията.

Преди гласуването обаче се организираха бурни диспути, откакто по-рано депутатите с караха за основаването на комисия, която да проверява имало ли е беззакония в парка " Росенец ".

Комисията ще търси доказателства и ще показа тези, които към този момент е събрала, разгласи първоначално Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме! ", по чиято предложение бе основана тя.

" Целта е да съберем доказателства, да разкрием осъществените закононарушения, да го създадем, забележете, оптимално обществено, тъй като това е нещо, което би трябвало да се знае. Ние изискуем на българските жители това, и това, забележете, не е реваншизъм . Не по този начин би трябвало да наподобява правораздаването в една естествена страна. Все още ние не сме, въпреки че тръгнахме с мудни стъпки в тази посока. Втори въпрос, който ще прегледа същата тази комисия са противозаконните подслушвания, осъществени от всевъзможни отдели и отделчета от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и в съучастието на прокуратурата и профилирания съд, по предписание на основния прокурор ".

Маноил Манев от ГЕРБ отвърна с предложение към обсега на комисията да се включи и определяне има ли похищения против чиновници на Министерство на вътрешните работи и още:

" И да бъде добавено и дали служебният кабинет приложи СРС-та нелегално подслушване , тъй като да забележим пък дали служебният министър на вътрешните работи по някакъв метод по време на цялата предизборна акция не беше употребявал противозаконни СРС-та, какъв брой те са били законни и във връзка с кого бяха употребявани, какъв брой, всички обстоятелства и условия, просто да ги изкараме на бял свят и да я приключим и тази тематика ".

Обстановката в залата обаче се нажежи същински, когато на трибуната излезе някогашният вътрешен министър Младен Маринов, който съобщи:

" Аз не видях служители на реда да бият спокойно протестиращи жители, а видях бити служители на реда . Аз най-малко като министър и като жител непрекъснато гледах предавания по какъв начин не спокойно протестиращи жители атакуваха полицейски чиновници.

Последваха бурни освирквания.

Той обаче настоя, че един служител на реда, когато употребява помощни средства има право на това по закон - при съответните условия и при опазването на персоналната си неприкосновеността.

Маринов прикани служебното държавно управление апелирам да извърши инспекции и да не се споделя кой е отговорен преди да бъде направена инспекцията.

" Служебното държавно управление ни връща в тъмните времена, тъй като били викани членове и кметове на ГЕРБ по анонимни сигнали. Нека комисията да излъчи инспекциите си, дано да бъдат субективни, само че дано бъдат осъществени инспекции за анонимни сигнали за това за какво са викани представители на ГЕРБ по време на предизборната акция ", настоя депутатът от ГЕРБ.

Последва негова имитация, която също повиши напрежението.

" Винаги полицията е употребена за политически цели от тези, които посредством нея желаят да влязат в Народното събрание ", посочи той, обръщайки се към съперниците си.

Това обаче провокира Филип Станев от " ИТН ", който съобщи, че за първи път някогашен министър признава в Народното събрание, че полицията е била употребена за политически цели. И цитира мисълта на Марк Твен: " По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви считат за глупави, в сравнение с да я отворите и да разсеете всички подозрения... ".

Стоян Мирчев от Българска социалистическа партия пък упрекна Младен Маринов, че е трансформирал българската полиция в репресиращ орган. Според социалиста точно той е една от аргументите за потъпкване на достолепието на българския служител на реда.

" Всички помним фрагментите на вързаните с белезници протестиращи, на които им скачаха върху главите . Не са им скачали върху главите, тъй като най-вероятно такива като вас са го наредили. Никога няма да го забравим това нещо, тъй като вие окървавихте българските митинги. Нещо, което не се е случвало у нас. Когато в предишното Народно заседание ви извикахме тук като министър да обясните кой и за какво разреши това нещо, вие избягахте от тук и не отговорихте, тъй като знаехте надълбоко в себе си, че отговорен за това сте вие и министър-председателят Борисов ", сподели още Мирчев.

Съпредседателя на ДСБ Атанас Атанасов пък описа по какъв начин, когато през 1987 година, като стажант в съда в Русе, взел участие в митингите на студентите, само че даже тогава не видял такова принуждение, каквото предходната година.

А Николай Хаджигенов напомни, че е имало полусъблечено момиче, вързано на земята пред Министерски съвет с белезници , което служителите на реда са снимали и дружно със свои другари е било обгазено със сълзотворен газ, като акцентира, че това не е законно и че към този момент е потвърдено в съда.

Колежката му Мария Капон пък съобщи, че като българска майка не желае в никакъв случай повече да вижда деца, които са били ритани в бъбреците от служители на реда и пръскани с газ непосредствено в очите, което съгласно нея е било подредено на служителите на реда. По думите й 100-на протестиращи са потърпевши и са минали през пункт, в който тя и други дами са оказвали помощ.

Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС, който смени Младен Маринов на поста вътрешен министър, обаче също настоя комисията да проверява и престъпни проявления и принуждение против служители на реда в границите на миналогодишните митинги.

Започна гласоподаване за членове на комисията. Очаквайте детайлности...
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР