Със 170 гласа за парламентът прие предложението на Демократична България

...
Със 170 гласа за парламентът прие предложението на Демократична България
Коментари Харесай

Парламентът прие офертата “Макрон“

Със 170 гласа " за " Народното събрание одобри предлагането на " Демократична България " за предоставяне на мандат на Министерски съвет да одобри предлагането на Френското председателство за Северна Македония. След три прегласувания Народното събрание в последна сметка одобри документа, който стана причина за рухване на държавното управление.

Това стана посредством проекторешение, импортирано от съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, в което е записано, че България ще поддържа, която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония при прецизиране на преговорната рамка и заключенията на Съвета по този начин, че да се подсигурява вписването на българите в македонската конституция " там, където са упоменати други нации и на равна основа с тези нации ".

След над четиричасов спор проекторешението беше признато с гласа 170 " за " ( " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", ГЕРБ и ДПС), 37 " срещу " ( " ИТН ", " Възраждане ", четирима от Българска социалистическа партия и двама независими) и 21 въздържали се (БСП, един от " Продължаваме промяната " и двама самостоятелни депутати). След одобряването на проекторешението от Народното събрание, следва и Министерския съвет да го разпише.



Разглеждането и гласуването на трите проекторешения, импортирани от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Демократична България " в последните 48 часа, съумя да върне депутатите в пленарна зала, откакто последните две съвещания се провалиха поради липса на кворум.

„ Това е напряко сюрреалистично. И какво стана в този момент. Имаме нова коалиция. Буквално до през вчерашния ден за Демократична България и Политическа партия да поддържат връзка с ГЕРБ и Движение за права и свободи беше неприемливо. Днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати, с цел да махнат ветото на Северна Македония, тъй като по този начин в поискала Франция. И българите в Македония и обстоятелството, че не признаваме македонския език, нямат значение. Важно е да сме по-тихи от водата и но-ниски от тревата, с цел да не разсърдим великите сили. Както постоянно. Майната им на достолепието и националното самочувствие. Такива са времената в които живеем и очевидно всеки би трябвало да вземе своето персонално решение. Аз моето решение го взе и през днешния ден стана ясно за какво! “. С тези думи Тошко Йорданов аргументира негативния си избор, заявявайки че приказва от името на Слави Трифонов.

Гласуването на конкурентните резолюции съответства с миг на напрежение в Северна Македония поради по този начин нареченото френско предложение за компромис сред София и Скопие: от Брюксел министър председателят Димитър Ковачевски го отхвърли, а водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ го окачестви като стъпка към " българизация на страната ". Северна Македония на доктрина няма право да отхвърли преговорната рамка, само че на процедура не може да бъде спряна, в случай че не желае да договаря, нито да подпише двустранния протокол от разговора София-Скопие, който би дал на България желаните гаранции.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР