Със 151 гласа за, 42 гласа против и 8 гласа

...
Със 151 гласа за, 42 гласа против и 8 гласа
Коментари Харесай

Депутатите приеха и на второ четене договора за още 8 изтреб...

Със 151 гласа „ за ”, 42 гласа „ срещу ” и 8 гласа „ въздържали се ” депутатите утвърдиха на второто четене контракта за доставка на още 8 самолета F-16.

И на второ четене законопроектът скара депутатите от Политическа партия и ГЕРБ.

Преди гласуването Искрен Митев от Политическа партия разяснява, че първите самолети са " неизползваеми ", в случай че в този момент не се подпише контракта за втората партида. „ По времето на ГЕРБ не е била обезпечена нужната техника. Партията, обслужвала нечий непознат интерес, е направила по този начин, че в този момент да се нуждаем от нова доставка самолети. ”

Христо Гаджев от ГЕРБ изясни за обвързаността сред първата и втората партида доставки на самолети F-16. „ Благодарение на първия контракт ние в този момент имаме опция за разсрочено заплащане. Второ, цените са класифицирани и инфлацията от 2019 година до в този момент не се е отразила на цените на втората партида. Ние имаме потребност от тези нови 8 самолета, тъй като няма по какъв начин да бъдем конкурентно готови ”, акцентира още Гаджев.

Асен Василев от Политическа партия пък посочи, че индустриалното съдействие сред първия и втория контракт за самолетите още веднъж е поставяло България в неизгодна позиция. " Ако имаше уговорка, която потвърждава, че ще платим втората партида самолети, когато получим първата, тогава щяхме да подкрепим този закон. ”

На друго мнение, обаче, са други членове на партията. „ Дебатът касае отбранителните качества на българската войска. Най-после има съответно предложение, има развой по закупуване на нов изтребител, в този момент решаваме какъв брой броя самолета да закупим, не дали да го вършим. Експертите обявиха ясно, че 8 самолета са изцяло незадоволителни за нашите отбранителни качества. България има потребност от защита на своето въздушно пространство, ние сме предан член на НАТО, на километри от нас се състои война, а ние би трябвало да бъдем добре готови. От логическа, стратегическа и техническа позиция ние се нуждаем от тази втора партида самолети ”. Това съобщи Петър Петров от Политическа партия.

БГНЕС напомня, че по-рано през днешния ден договорът бе утвърден на първо четене със 152 гласа „ за ” и 42 гласа „ срещу ”. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР