Със 144 гласа за, 52 против парламентът окончателно отне концесията

...
Със 144 гласа за, 52 против парламентът окончателно отне концесията
Коментари Харесай

Окончателно: Народното събрание отне от “Лукойл” концесията на пристанище Росенец

Със 144 гласа " за ", 52 " срещу " Народното събрание дефинитивно лиши концесията на пристанище " Росенец " от " Лукойл " с примане на второ четене промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

 

Депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи гласоподаваха за лишаване на концесията, Има Такъв Народ не участваха в гласуването, а Българска социалистическа партия и " Възраждане " бяха срещу.

 

След гласуването на първо четене, със 136 гласа " за " и 60 " срещу " Народното събрание реши незабавно да стартира разискването на второ четене измененията в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Това стана откакто председателстващата съвещанието Росица Кирова отхвърли да изтълкува изявление на Цончо Ганев от „ Възраждане “, че от тяхната група ще имат оферти сред първо и второ четене и по тази причина желаят избран период сред двете четения.

 

Опитът на Хамид Хамид да стартира отчета на второ четене беше възпрепятстван от депутати на „ Възраждане “, които обсадиха парламентарната естрада, в опит да спрат разискването на законопроекта. Крясъци, персонални нападки и обиди за следващ път блокират работата на Народното събрание.

 

В коридорите на Народното събрание последва реакция на " Възраждане " след решението за концесията на пристанище " Росенец " да се прегледа и на второ четене още през днешния ден.

 

Костадин Костадинов - ръководител на “Възраждане ”: " Станахме очевидци на следващото престъпление. Дори правото на глас го няма към този момент. Правилникът беше брутално изнасилен, ръководещата тройна коалиция чете правилника и законите като дявола Евангелието. Решиха, че могат да гледат на две четения законопроекта. Ще се обърнем към Конституционния съд. Решението минава доста експресно. Не можем да създадем оферти по текста преди той да е признат на първо четене. Тук беше осъществен прикрит държавен прелом като беше отритнат референдума. "

 

Ще се водят каузи от " Лукойл ", че концесионния контракт се скапва, за пропуснати изгоди, за възобновяване на направените усъвършенствания на порт " Росенец ". Ще плащаме ние, а не Кирил Петков и Мустафа Карадайъ. Това е американска поръчка. Тази компания е записана в Швейцария. " Лукойл " може да работи без проблем в Холандия и Белгия, а в България не може. " Лукойл " няма да загуби. Ще загубим ние, добави още Костадинов.

 

Българска социалистическа партия дефинираха днешния парламентарен ден като " най-позорните дни в българската политика и един от най-злокобните в парламентарната процедура ".

Според лидерката на левицата Корнелия Нинова решението за " Росенец " е било взето без мотивация и оценка на въздействието върху екологията, стопанската система и цените.

" Питаме вносителите, но какво може да ти каже Бойко Борисов за оценка на въздействието на някакъв закон. Той бъкел не схваща от това, но подписал се преди всичко, тъй като би трябвало да е ястребът, да се избави за следващ път кожата от правораздаване. Ще подписва всичко и ще прави всичко, то е ясно ", разяснява тя.

 

Припомняме - в сряда съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков съобщи пред публицисти, че ще бъдат импортирани промени в закона за прекратяването на концесията. По-късно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че решението е било общо, а Делян Добрев съобщи, че предлагането за измененията са на Движение за права и свободи. В рамките на същия ден Икономическата комисия в Народното събрание одобри измененията в закона.

Пристанището в " Росенец " бе една от най-малкото точки, през която се внасяше съветски петрол на територията на Европейския съюз след началото на войната на Русия против Украйна.

България бе единствената страна, която през 2022 година получи дерогация от Европейската комисия да внася петрол още две години. Мотивът за това изключение от общата европейска политика бе използването за вътрешно ползване на съветския петрол.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР