Със 129 „за, 84 - „против и 1 - „въздържал

...
Със 129 „за, 84 - „против и 1 - „въздържал
Коментари Харесай

Окончателно: Бизнесът ще може да финансира партии

Със 129 „ за ", 84 - „ срещу " и 1 - „ въздържал се " депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от измененията в Закона за държавния бюджет, с което препотвърдиха отвореното финансиране на партиите и обединенията.
Държаният глава върна за ново разглеждане част от текстовете, които дават опция юридическите лица и едноличните търговци да подаряват средства на партиите, което съгласно президента уронва конституционните устои на българската народна власт. В претекстовете си Радев написа още, че по този начин политическите сили ще попаднат под въздействието на бизнеса, от който на процедура ще зависи тяхното битие.

В поддръжка на президентските претекстове се оповестиха от „ Българска социалистическа партия за България ". „ С отвореното финансиране на партиите на процедура се узаконява корупцията ", съобщи от трибуната депутатът от левицата Филип Попов. Според него с опцията бизнесът да финансира политическите сили се дава опция те да попаднат под зависимостта на частни ползи.

Съпартиецът му Крум Зарков пък упрекна ръководещите, че с смяната на модела на финансиране се трансформира и цялата политическа система у нас, което съгласно него може да докара до „ обединение на партия и страна ".
На противоположното мнение бяха от ГЕРБ. „ Ние ще отхвърлим ветото, тъй като твърдим, че 1 лев на глас не е задоволителна дотация за политическите партии, изключително за по-малките ", счита депутатът Тома Биков. „ Тезата на президента, че дотацията би трябвало да бъде 1 лев, само че да бъде неразрешено да се вземат дарения от юридически лица, е малко лицемерна ", добави още той.



Според него е по-добре партиите да имат ясно регламентирана опция за приемане на доходи, тъй като с намаляването на партийната дотация те ще изпаднат в неспособност да реализират активността си. „ Нека да отхвърлим ветото, тъй като ще принудим част от партиите, изключително по-малките, фактически да се трансфорат във функционалност на бизнеса ", прикани Биков по време на дебатите.

Последователни в позицията си бяха и от Движение за права и свободи, които също показаха противоречие с претекстовете на ветото. Предложението за отворено финансиране бе отстоявано през цялото време от придвижването, съгласно което то е единствен вид партиите да подсигуряват естественото развиване на активността си, откакто бе орязано държавното им финансиране.

Новите правила обаче плануват и някои ограничавания. Не могат да подаряват средства на партиите компании, които имат просрочени обществени отговорности към държавния и общинските бюджети, както и такива, които са регистрирани в офшорни зони.

Снимки БГНЕС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР