Със 125 гласа за и 69 въздържали се парламентът прие

...
Със 125 гласа за и 69 въздържали се парламентът прие
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха поправките в Закона за здравето

Със 125 гласа " за " и 69 " въздържали се " Народното събрание одобри поправките в Закона за здравето, с които се дава опция на здравния министър да дефинира със своя заповед противоепидемични ограничения против разпространяването на ковид след приключването на изключителното състояние на 13 май.

Всички парламентарни групи дадоха поддръжка за промените, като се изключи Българска социалистическа партия. Само алените депутати се въздържаха и подлагаха на критика отговорността да се носи единствено от един министър. 

Останалите групи застанаха зад поправките, само че всички дадоха поръчка, че текстовете ще се уточняват сред първо и второ четене.

Със закона се планува министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор съгласно степента на заплаха от разпространяване на заразна болест със заповед да афишира изключителна епидемиологична конюнктура и да вкарва краткотрайни ограничения.



Измененията уточняват и периодите за плануваните социално-икономически, финансови и здравни ограничения, като част от периодите се удължават с до два месеца от анулацията на изключителното състояние и се уголемява приложното им поле.

По време на дебатите Александър Ненков от ГЕРБ изясни, че с поправките в закона се прави опит за минаване на втори стадий от епидемията и се дава опция за бърза и съответна реакция при утежняване на обстановката.
 национално заседание БГНЕС

" Това е опит на страната да минем на втори стадий - да свикнем с мисълта, че има вирус и би трябвало да живеем с него. Даваме и опция да се реагира бързо при един по-лош сюжет. Може да се изчистят някои текстове, само че всички групи би трябвало да го подкрепим, би било знак, че политиците вървят в една посока ", прикани той.

Ненков не се съгласи с упреците на алените, че държавното управление няма визия за деяние и уточни, че и в международен мащаб никой няма доста явен проект. Депутатът добави, че са взети социално-икономически ограничения, те се удължават, а анонсът на ръководещите е те да разширят обсега си.
 национално заседание БГНЕС

От Движение за права и свободи поддържаха като цяло измененията, само че дадоха поръчка, че сред четенията, ще създадат своите бележки. Джевдет Чакъров уточни, че би трябвало да се обмисли въвеждането на някакви критерии какво значи и по кое време е налице изключителна епидемиологична конюнктура .

От " Обединени патриоти " също поддържаха поправките. Калин Поповски обаче повдигна въпросът за възходящия брой на инфектирани медици с ковид у нас. Той изиска да се направи разбор какъв е процентът на инфектиран медицински личен състав в другите страни, да се вземат ограничения, с цел да се прекъсне тази наклонност.
 национално заседание БГНЕС

От Българска социалистическа партия обаче остро се възпротивиха " всичко да се стовари на главата на здравния министър и Министерският съвет за трансферира цялата отговорност към него ". Червените показаха още, че изключителното състояние пада на 13 май, само че на процедура то остава. Социалистите се заканиха, че сред първо и второ четене ще внесат свои различни ремонти в интерес на жителите, измежду които и намаляването на ставката за Данък добавена стойност за храни и медикаменти. Въпреки това щели да поддържат ограниченията, които са за ограничение на заболяването.

Соцлидерката Корнелия Нинова укори ръководещите, че нямат проект за деяние, не е изработен и разбор какъв е резултатът от до момента прилаганите ограничения в здравен и стопански аспект.

" Факт е, че държавното управление до ден сегашен не направи разбор на личните си дейности, няма явен проект за деяние, което е рисково за бъдещето на България. Не чухте и нито едно предложение от опозицията ", обърна се към ръководещите Нинова.

Тя добави, че алените внасят през днешния ден предложение в Народното събрание да се сътвори краткотрайна парламентарна комисия, която да откри по какъв начин се разходват средствата на хорота , да желае информация от министри, да я обобщава и прави обществена.
 национално заседание БГНЕС

Пламен Христов от " Воля " пък дефинира, че в законопроекта има откровени недомислици, само че сред първо и второ четене от партията на Веселин Марешки ще внесат корекции.

С поправките в Закона за здравето се вършат промени и в други закони. Така се планува употребеният през 2020 година неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и застрахователен стаж.

С цел отбягване на събирането на едно място на огромни групи възпитаници се предлага през образователната 2019/2020 година да не се организира национално външно оценяване в края на IV и Х клас, а степента на реализиране на компетентностите за съответния стадий да се откри след началото на образователната 2020/2021 година

Предстои в понеделник правната комисия да разиска измененията на второ четене, а във вторник от 13.00 часа да бъдат дефинитивно гласувани в пленарната зала.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР