Със 121 гласа за“, 74 против“ и без въздържал се“

...
Със 121 гласа за“, 74 против“ и без въздържал се“
Коментари Харесай

Без изненади: Президентското вето върху Закона за ДДС не мина


Със 121 гласа „ за “, 74 „ срещу “ и без „ въздържал се “ Народното събрание преодоля следващото президентското несъгласие , с което на процедура още веднъж удостовери част от върнатите за ново разглеждане промени в Закона за Данък добавена стойност, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане съответен параграф от закона, признат на 19 ноември т.г. С него се въвеждаха нови положения в Закона за потребителския заем, които, съгласно президента, са неприемливи в една правова страна с разделяне на управляващите. Според него те лимитират правото на отбрана и достъпа на жителите до съд, както и постановат правно нетърпимо ограничаване на пълномощията на българския съд да преценя дали договорите подхождат на закона и морала.

Част от текстовете, даващи опция на компаниите за бързи заеми да събират наказателна клауза в двоен размер, по предложение на самостоятелния народен представител Спас Панчев и подкрепени от ръководещите, бяха оттеглени незабавно откакто юристи сигнализираха за вероятни злоупотреби от страна на компаниите за бързи заеми. Последва незабавно съвещание на Бюджетна комисия, където промени бяха отстранени, а поправката на поправката бе призната и през преходните и заключителните разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2021 година, с което дефинитивно отпадна.

„ Това е геноцид върху най-бедните “, упрекна болшинството по време на днешните диспути депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

Вносителят Спас Панчев пък се опита да изясни, че с предлагането си е опитал да помогне на потребителите, като се вкара таван в размер на два пъти главницата, с който хората да не бъдат ощетявани от компаниите. „ Не може най-бедните хора да бъдат оставени без наша отбрана “, уточни той от трибуната.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР