Със 115 гласа за, 16 против и 2 въздържал се

...
Със 115 гласа за, 16 против и 2 въздържал се
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Кодекса за социално осигуряване

Със 115 гласа " за ", 16 " срещу " и 2 " въздържал се " Народното събрание одобри на първо и второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с което са дава опция на репресираните да си купят трудов стаж.

" С измененията предлагаме репресирани лица, лежали в затвори, лагери и трудови общежития, в местата за задържане, както и времето, през което не са работили, когато са били интернирани, да имат опция да си купят до 3 години недостигащ трудов стаж ", сподели Севим Али - Движение за права и свободи.

От Българска социалистическа партия за България, " ИТН " и " Възраждане " се оповестиха срещу препоръчаните промени в кодекса.

" Давайки опция избрани групи лица да си купуват автентичен стаж, опонира на правилата на осигурителните правила и на равнопоставеността ", съобщи Георги Гьоков - Българска социалистическа партия за България.

" Вие внасяте закон за към 150-200 индивида. И това в случай че не е лобизъм, здраве му кажи. Твърдите в претекстовете, че репресирани могат да си купят недостигащ застрахователен стаж, защото след пандиза намирането на работа било затруднено. Мотивите ви са имагинерни и общи. Излезте и кажете, какъв брой тъкмо са тези хора, на каква възраст са, тъй като от 1989 година до момента, това са към този момент 35 години и по каква причина за този интервал те не са съумели да се осъществят на пазара на труда ", сподели Цвета Рангелова- " Възраждане ".

" Кои са тези 150-200 индивида, към които е ориентиран този законопроект? На каква възраст са, къде са, тук ли са или отвън България? Учудващо е, че при разискването на смяната ваш настоящ зам.- министър изрази мнение, че се основава казус. Искам да чуя вашата аргументация, за какво да одобри този законопроект... Жалко е да има принуда, без значение каква е, само че не е добре тази принуда да не се употребява за политически цели ", сподели Цветан Предов - Има Такъв Народ.

От Движение за права и свободи не се съгласиха с тезите на опозицията против препоръчаната смяна в Кодекса.

" Вземам думата, с цел да разсея терзанията на сътрудниците. Ние предлагаме за една дребна група лица, борили се за демокрацията в Българи а попаднали под ударите на репресивния уред и на тоталитарната страна да си купят недостигащия стаж. Пример, в случай че 200 души репресирани се пенсионират през 24та година по новия ред, това ще коства не повече от 1 млн. лева за бюджета на ДОО. Само за съпоставяне, за тази година Фонд " Пенсии " е над 21 милиарда лв. ". Ние сме закъснели с цели 40 години да има промени в Кодекса за обществено обезпечаване да компенсираме български жители, които са си дали живота за демокрацията в България ", акцентира Севим Али - Движение за права и свободи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР