Със 100% са се увеличили сигналите за онлайн посегателства срещу

...
Със 100% са се увеличили сигналите за онлайн посегателства срещу
Коментари Харесай

Тревожно: Със 100% са се увеличили сигналите за онлайн посегателства срещу деца

Със 100% са се нараснали сигналите за онлайн похищения против деца. Това сподели Антоанета Василева, координатор на Национален център за безвреден интернет в " Денят на Фокус “ по радио " Фокус “. Голяма част от сигналите на горещата ни линия са по отношение на онлайн полова употреба на деца. Има и сигнали за неуместно за деца наличие “, разясни Василева.

Деца биват подвеждани да пращат свои голи фотоси и видеа. " Това го вършат главно педофили, които желаят такова наличие за персонално прилагане или за продажба. Получаваме и доста алармиращи данни за онлайн тормоз в игровите платформи. Децата стартират да ги употребяват на все по-малка възраст “, сподели още Василева.

В игрите като " Фортнайт “, която е много нападателна, децата толкоз навлизат в страстта да победят, че не помнят, че става дума просто за игра. " Забелязваме, че когато едно дете е доста положително в една игра, става обект на тормоз от страна а съучениците си. Изключват го от общите игри, от физическите интензивности, които са групови, прекъсват връзка с него “, даде детайлности координаторът на Националния център за безвреден интернет.

" Получаваме сигнали за онлайн тормоз в " Дискорд “. Имахме няколко случая за опит на педофили да изведат дете от " Дискорд “ към друга криптирана мрежа за връзка, да вземем за пример Вайбър. Меснджър на Facebook към този момент също стана криптиран – това ни тревожи, тъй като по този начин все по-трудно ще можем да пазиме децата “, сигнализира Антоанета Василева.

" Линията ни за сигурност е 124 123 и всеки може да се свърже с нас. Обучените ни психолози знаят по какъв начин да реагират малко по малко. За 2023 година сме обработили над 46 000 сигнала “, регистрира тя.

Родителите доста подценяват онлайн интензивността на децата, изключително на по-малките. Много значимо е да участваме в онлайн живота на децата си – да знаем къде имат профили и да имаме поради, че децата не трябва да са в обществените мрежи преди 13-годишна възраст. " Все по-често следим дечица на 8-9-годишна възраст в тези мрежи. Децата не са отговорни,че стават жертви на нарушители – би трябвало някой да ги упъти и да им обърне внимание по какъв начин да се пазят. Играят си на инфлуенсъри, имат потребност от лайкове и за жалост педофилите се насочват тъкмо към тази уязвима група консуматори “, разясниха още от Национален център за безвреден интернет.

" До към 16-годишна възраст не виждаме причина едно дете да има фотоси и видеа в мрежата, тъй като това е притегателна мощ за " хищници “. Промени в държанието – от извънредно нападателно до противоположното – затваряне в себе си, бодърствуване, смяна в метода на хранене – това са знаци, че детето ни може да има проблем с принуждение онлайн. “, даде съвет какво да следим в децата си като червени лампи за проблем Антоанета Василева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР