Сърцето ми трепери от притеснения за детето – дали няма

...
Сърцето ми трепери от притеснения за детето – дали няма
Коментари Харесай

Грешките, които допускаме в общуването с тийнейджъри

Сърцето ми трепери от терзания за детето – дали няма да се събере с неприятна компания, дали не прекалява с интернета, дали ще вземе добра тапия, дали...

Странни създания сме ние, родителите, тревожни по всевъзможни мотиви - все търсим способи да поддържаме връзка с децата си по този начин, че да се разбираме с тях, и все се оплакваме, че младежите ни пренебрегват, че се отчуждават, че няма естествена връзка. Но повода постоянно е не толкоз, тъй като те са се трансформирали, а тъй като ние подаваме неправилни послания към тях. Невинаги е по този начин, естествено, само че ето няколко образеца за наставнически неточности, разказани от експерти:

1. Очакваме най-лошото

Много родители се усещат безпомощни и считат, че нищо не могат да създадат, когато виждат, че обичаните им дечица се трансформират в непредсказуеми чудовища. Така всички ще изживеете няколко нещастни и неудовлетворяващи години дружно.

Посланието, което би трябвало да предадем на младежите е, че те са ”добри ”, в случай че не вършат ”лоши ” неща – дрогиране, шляене с неправилната навалица или правене на секс. Но лошите упования може да провокират неприятни резултати. Научни проучвания са посочили, че при родители с такива настройки държанието на подрастващите е с по-високо рисково равнище.

Съвет: Фокусирайте се върху ползите и заниманията на детето, даже в случай че не ги разбирате добре. Това ще усъвършенства връзката и ще ви свърже още веднъж с вашето обичано дете, а също по този начин и вие ще научите нещо ново.

2. Четем прекалено много книги за родителство

Вместо да се доверят на инстинктите си, доста родители четат книги, отдадени на отношенията с младежите. Книгите стават проблем, когато родителите ги употребяват, с цел да заместят своите лични умения да поддържат връзка. Ако рекомендациите и техният личен жанр се разграничават, родителите стават по-нервни и по-недоверчиви към деца си.

Съвет: Използвайте книгите, с цел да добиете визия за рисково държание, по-късно ги оставете и вярвайте, че сте научили това, което е трябвало да научите. Изяснете си кое от прочетеното е най-значимо за вас и за вашето дете.

3. Отдаваме доста огромно значение на дребни неща

Може би не харесвате прическата на щерка си или облеклата, които тя избира. Или прави нещата по собствен метод, а не както си представяте по метод, който е по-добър за нея.

Но в случай че това което прави, не е рисково за вашето дете, оставете го да взима своите, подобаващи за неговата възраст решения и и се учете от следствията от неговите решения.

Много родители желаят да няма никаква болежка, разочарования и неточности в процеса на израстването. Но предпазването на детето от действителностите в живота няма да им разреши да придобият личен потребен витален опит.

Разбира се, вие ще сте постоянно до тях, ще се грижите за тях, ще им осигурявате комфорт и дано детето да знае, че може да разчита на вас – неговия родител.

Целият текст можете да прочетете ТУК!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР