Сърце и мозък изглежда са по-тясно свързани, отколкото се предполагаше.

...
Сърце и мозък изглежда са по-тясно свързани, отколкото се предполагаше.
Коментари Харесай

Слабото сърце състарява мозъка по-бързо

Сърце и мозък наподобява са по-тясно свързани, в сравнение с се предполагаше. Ново проучване на американски учени демонстрира, че при хора със едва сърце мозъкът остарява по-бързо. И то освен при сърдечно заболели.

Екип под управлението на Анджела Джеферсън от университета Бостън анализирал информация за 1500 души на възраст сред 34 и 84 години. Тази група в градчето Фрамингам в Масачузетс се следи от 1948 година

Учените разделили участниците в изследването на три групи въз основата на сърдечния им показател (сърдечният дебит на кв.м обща телесна повърхност): една с показател под нормата, в която влизали и хора със сърдечносъдови болести, една на долната граница на нормата и една на горната граница. Оказало се, че в първата и втората група размерът на мозъка на хората бил доста под този на третата група.

Това значи, че освен тези, които към този момент страдат от болести на сърдечносъдовата система, имат мозък, по-стар с две години от тези с най-хубавите индикатори. Същият е резултатът и при хората с малко по-нисък от естественото показател.

Учените считат, че взаимовръзката би трябвало незабавно да бъде проучена. Трябва да се обясни дали по-малкият сърдечен дебит води до понижаване на размера на мозъка или зад двете стои друга причина.

„ Възможно е по-малкото количество кръв, изтласквано от сърцето, да води до по-малък кръвен приток в мозъка, надлежно до по-малко О2 и хранителни субстанции за мозъчните кафези ”, споделя Джеферсън. От друга страна не е ясно дали пониженият мозъчен размер се отразява на интелектуалните качества.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР