Сарлосово Вълче куче е служебна порода, която е с изключително

...
Сарлосово Вълче куче е служебна порода, която е с изключително
Коментари Харесай

Сарлосово Вълче Куче

Сарлосово Вълче куче е служебна порода, която е с извънредно атрактивен външен тип, мощно напомнящ за този на същинския див вълк. Сарлосово Вълче куче е интелигентен и правилен другар на четири лапи, който с цената на живота си ще пази стопанина си и фамилията му.

История на Сарлосово Вълче куче

Историята на Сарлосово Вълче куче стартира през 1925 година, когато холандецът Лендер Сарлос взема решение да кръстоса вълк с немска овчарка. Селекционерът желал да получи овчарско куче, което да има качества, близки до тези на животните в дивата природа. Първите кученца, които съответствали на условията на Сарлос, се появили на бял свят от кръстосването на немската овчарка Герхард декор Хрансенум с вълчицата Фльор, която живеела в зоопарк.

След като качествата на породата били налице, за повторно се употребила кръстоска с вълчица едвам през 1962 година, с цел да се затвърди стандартът на породата. През 1981 година Холандската киноложка асоциация признава Сарлосово Вълче куче за обособена порода, и незабавно по-късно тя е записана и от интернационалната киноложка асоциация. Днес Сарлосово Вълче куче е високо ценено освен в Холандия, само че и в доста други страни както поради атрактивния си външен тип, по този начин и поради работните си качества.

Стандарт на Сарлосово Вълче куче

Мъжките представители на породата Сарлосово Вълче куче доближават до 75 сантиметра височина и тежат до 41 кг, женските стават високи до 70 сантиметра и тежат до 35 кг. Дължината на тялото на Сарлосово Вълче куче е напълно малко повече от височината му в холката. Главата на Сарлосово Вълче куче доста наподобява на главата на вълк, черепът не е доста необятен, муцуната се стеснява към върха. Носът е черен или кафяв на цвят. Ушите са едри, с триъгълна форма и са изправени, леко сочат настрана. Челюстите са мощни, с едри зъби.

Очите на Сарлосово Вълче куче не са доста огромни, те са жълти, с бадемовидна форма и са ситуирани леко напряко. Гръдният панер на Сарлосово Вълче куче е наедрял, крайниците са стойни и мускулести. Опашката на Сарлосово Вълче куче е ситуирана ниско и в умерено положение е леко извита в средата, в придвижване се подвига, само че като цяло не е изключително преносима. Козината на Сарлосово Вълче куче е приблизително дълга, с гъст низък пласт. На шията козината образува дребна грива. Цветът на козината на Сарлосово Вълче куче е характерният за вълците сивкав, а също по този начин кафеникаво-сив, мрачно сив, възможни са светли сектори.

Грижи за Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче има потребност от огромно пространство, където да тича, с цел да се усеща добре - за него съвършен вид е да живее на двор, стига да има предпазено място, където да се крие от снега и дъжда. Недопустимо е да се държи на верига Сарлосово Вълче куче, защото може да стане нападателно. Представителите на породата обичат да се разхождат със стопанина си и ще го следват на всички места. Козината на Сарлосово Вълче куче би трябвало да се сресва един-два пъти седмично, а по време на сменянето ѝ се изисква ежедневно разресване. Редовно би трябвало да се ревизира положението на очите и ушите на Сарлосово Вълче куче, с цел да се избегнат затруднения.

Обучение на Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче е доста мъдро, само че демонстрира темперамент и даже дебелоглав. Обучението на Сарлосово Вълче куче може сполучливо да се организира от човек, който е с лидерски качества и има самообладание, защото физическите санкции по отношение на кучетата от тази порода не се позволяват. Сарлосово Вълче куче не понася да бъде притискано, безпределно повтарящите се идентични извършения доста бързо му омръзват и то може да откаже да извършва даже команди, които знае. Перфектен метод за образование на Сарлосово Вълче куче е то да бъде участник в разнообразни по тип спортни надпревари и игри, които изискват осъществяване на избрани команди.

Хранене на Сарлосово Вълче куче

 Сарлосово Вълче куче Снимка: Alex Johnson Website

Сарлосово Вълче куче не е претенциозно във връзка с храната, само че му е нужна гранулирана или консервирана храна с високо качество, която да доставя на организма му значими субстанции. Може да храните Сарлосово Вълче куче с натурални артикули, като постоянно обогатявате менюто му с витамини и минерали, които то не може да си набави от храната. Не се предлага да давате на Сарлосово Вълче куче овнешко и свинско месо, защото те са прекомерно мазни за него. Не е добре да давате на кучето от тази порода сурова риба, сурово месо, както и сурови яйца, а също по този начин прясно мляко, пикантни и мазни храни, пържени, тестени и захарни произведения, прекомерно горещи и прекомерно студени храни, тръбни кокали, ананас и грозде.

Заболявания на Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче е извънредно крепко животно и не се следят генетично-обусловени болести. Възможни са обаче проблеми със ставите. Трябва доста да се внимава, когато се предписват медикаменти на Сарлосово Вълче куче, защото то може да прояви нетърпимост към тях. Някои представители на породата Сарлосово Вълче куче не могат да устоят обща анестезия, което прави доста комплицирано лекуването им в сериозни обстановки.

Любопитни обстоятелства за Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче се употребява като лидер на незрящи хора, то оказва помощ при избавяне на давещи се, открива затрупани хора и е доста скъпо за служители на реда, пожарникари и избавителни отряди.

Сарлосово Вълче куче не лае, а единствено вие от време на време като същински вълк. Представителите на породата са съвършени ловци и са незаменими при ловуването в глутница.

Сарлосово Вълче куче може да живее с други домашни любимци, в случай че е израснало с тях, защото по принцип се отнася с съмнение към всичко ново. Представителите на породата са сдържани и не демонстрират изключително мощни страсти.

Недостатъци на Сарлосово Вълче куче

Сарлосово Вълче куче може да прояви прекомерно сериозна експанзия към непознати. Сред минусите на породата е, че представителите ѝ понасят доста зле пътуването с кола или рейс, като на дребните кученца то се отразява извънредно неприятно и би трябвало доста да се внимава.

Ако се постанова постоянно да отсъствате, е добре да научите кучето от напълно малко да привиква със самотата, в противоположен случай то ще раздра и ще унищожи всичко по пътя му към изхода от жилището или двора, с цел да се опита да ви открие.

Ако живее на двор, кучето от тази порода може да се опита да излезе и да обикаля с километри, с цел да се опита да разшири територията си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР