Саркофагът на древноегипетския фараон Рамзес II беше показан пред репортери

...
Саркофагът на древноегипетския фараон Рамзес II беше показан пред репортери
Коментари Харесай

Саркофагът на Рамзес II гостува в Париж, но без фараона – Египет не дава


Саркофагът на древноегипетския фараон Рамзес II беше показан пред кореспонденти в Париж при рядкото му пътешестване отвън Египет. Богато украсеният артефакт ще бъде изложен на публиката във френската столица до 6 септември.

Изложбата на Рамзес II е на обиколка, която включва Съединени американски щати и Австралия, само че единствено Франция получава саркофага в символ на самопризнание за помощта на френските учени, които помогнаха за спасяването на мумията от разложение след предходно посещаване в Париж през 1976 година Франция разполага с 54 екипа по антиките, които работят в Египет – най-вече от 25-те страни, които през днешния ден имат проучвателен групи там.

Самата мумия този път е останала вкъщи, защото египетският закон към този момент не разрешава превозването на височайши мумии в чужбина.

Рамзес II, прочут още като Рамзес Велики, ръководи повече от 60 години през XIII в. пр.н.е. и управлява огромни военни завоевания и монументални строителни планове, като в същото време намира време да стане татко на повече от 100 деца.

„ Накратко, той е бил невероятен цар “, разяснява научният консултант на изложбата Бенедикт Лойер пред Агенция Франс Прес.

Боядисаният в жълто саркофаг от кедрово дърво, на който е изобразен лежащ цар в ярки цветове със скръстени на гърдите ръце, държащ жезъл и бич, в действителност не е истинският ковчег на Рамзес II. Надписите по стените на саркофага разказват по какъв начин тялото му е било премествано три пъти от 1070 година пр.н.е., откакто гробницата му в Долината на царете в Луксор е била ограбена от иманяри.

Мястото на последния му покой е намерено съвсем три хилядолетия по-късно – през 1881 година, тъкмо когато и то е ограбено.

Завладяващата галерия в Париж включва и голям брой скулптури, маски и бижута от този интервал – общо над 180 предмета, както и 3D възстановка на една от борбите на фараона против Хетската империя.

Египетските реликви постоянно са шлагер за публиката – преди четири години към 1,4 млн. души посетиха изложбата за Тутанкамон в Париж. Новата галерия в Grande Halle de la Villette дава обещание да бъде още по-популярна, обявиха уредниците. Вече са продадени 145 000 билета, което е доста повече от броя на продадените билети преди откриването на изложбата за Тутанкамон.

„ Рамзес II побеждава времето. Подобно на Тутанкамон, той стана вечен “, сподели Лойер.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР