Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в

...
Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в
Коментари Харесай

Преди да ни напусне, покойният професор Чирков даде съвет, който ще спаси сърцето и ще удължи живота ви с години

Сърдечносъдовите болести са водеща причина за заболеваемост и смъртност в света. Всеки мъж над 21 години би трябвало профилактично да изследва липидния си профил, същото важи и за дамите в интервал на менопауза. Профилактиката, назначена от персоналния доктор, постоянно би трябвало да включва и надзор на кръвното, мастния профил, кръвната захар, а при положение на отклоняване, пациентът да бъде ориентиран към експерт. Как да пазим сърцето си крепко, поучава в изявление за новия брой на в. ”Доктор ” най-известният български кардиолог и кардиохирург проф. доктор Александър Чирков. „ Важно е всеки доктор да отдели за своите пациенти пушачи най-малко 15 минути в увещание да откажат тютюнопушенето. То е фактор номер едно за попречване на сърдечносъдовите болести. Това не е изгубено време.

Хора с открити сърдечни проблеми е редно да откажат цигарите, тъй като не всеки път медикаментозното лекуване е задоволително, с цел да се преодолеят рисковите фактори. За страдание, казусът е изключително настоящ за нашата страна ”, изясни експертът.
– Проф. Чирков, съгласно статистиката 60% от смъртните случаи в България се дължат на сърдечносъдови болести. Излагат ли се сами българите на доста рискови фактори?
– В България стресът е по-голям, в сравнение с в добре уредените страни. Допълнителен фактор е националната кухня, която включва приложимост на доста сол и мазнини. Всичко това дефинира по-високи равнища на болести като артериална хипертония и исхемична болест.

Високо е и равнището на тютюнопушене измежду българите. За страдание, повсеместното тютюнопушене допуска и висока заболеваемост от ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), тъй че българинът е изложен на нараснал риск и във връзка с белодробните болести. Често хората, най-много пушачите, страдат от зной.
– Задухът може ли да бъде признак и на сърдечно заболяване?
– Да, задухът неведнъж се дължи на сърдечен проблем, само че е доста неспецифичен признак. В случай на зной пациентът би трябвало да бъде съветван и от пулмолог, и от кардиолог. Обикновено свързваме болесттите на сърцето с една по-зряла възраст.

– Пада ли възрастовият предел у нас на болесттите на сърдечносъдовата система?

– Поради всички рискови фактори, които загатнах, има подмладяване във връзка с хипертония, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт. Независимо от развиването на здравната мрежа и огромния брой клиники, продължава да се следи проблем във връзка с профилактиката, образованието и здравната просвета.

– Какви са признаците на сърдечното заболяване?

– Сърдечносъдовите болести се демонстрират по друг метод според от подлежащата причина. Важно е обаче да се познават признаците на острите форми на исхемичната болест на сърцето, които са свързани с непосредствена заплаха за живота, какъвто е да вземем за пример миокардният инфаркт. Хората би трябвало да знаят, че главният диагностичен аршин е така наречен исхемична сърдечна болежка, която има няколко съществени характерности: ситуирана е зад гръдната кост, нормално има горещ, задушаващ, кръвоспиращ темперамент, разгръща се към ръцете и особено към дребния пръст, приемът на нитроглицерин може да понижи чувството за болежка или парене съвсем незабавно след слагането му под езика. Добре е незабавно след поява на подобен вид гръдна болежка или сходна на нея пациентът да се съветва с доктор, най-добре с кардиолог, или да посети незабавния кабинет на болница, която има кардиологично поделение.

– От какво боледуват българите?

– Ако българите си трансформират мисловната просвета, ще видите, че ще има доста по-малко заболели. Но до момента в който има несдържаност, непоносимост, предпочитание за възмездие, ненавист, клеветничество – всичко това изтощава мозъка А той изпраща сигнали към съответните гени, които от своя страна изпращат съответните ензими, и се стартира – високо кръвно налягане, атеросклероза, ракови болести и други Като прибавим и това, че се тровим с неприятна храна и с цигари, можете да си визиите какво е ситуацията. Най-лошото е, че в България хората единствено в устата си имат не милиарди, а трилиони бактерии. 10 пъти повече са бактериите в човешкото тяло, в сравнение с всички кафези в организма. Като се вземе това поради, би трябвало всеки да си наложи да поддържа добра хигиена на устата – да знае по какъв начин да си измива зъбите, постоянно да си мие ръцете преди хранене и след прилагане на тоалетна. Докато това не стане табиет при всеки, заболяванията ще побеждават. Българинът би трябвало да спре и да пуши…

– Проблем на нашето време е обездвижването. Какво препоръчвате на хората, седящи с часове пред тв приемници и компютри?

– За страдание стилът на нашия живот е антибиологичен. Повечето специалности изискват седнало или статично състояние, без доста придвижвания. Всеки ден употребяваме публичен превоз или се придвижваме с коли. Идеята за екскурзии в празничен ден се споделя от малко запалянковци. А работата на полето наподобява разкош, наличен за малко на брой. Вината за обездвижването си е наша Ние освен че не се грижим за себе си, само че не приучаваме децата и младежите към физическа интензивност. Достатъчно е физическо натоварване с дълготрайност 30-45 минути в 5 дни от седмицата, с цел да се предотврати или забави развиването на сърдечносъдовите болести.

– Какъв е вашият съвет към българите?

– След дългогодишното ми проучване на човешкото тяло и най-много на човешкото сърце съветът ми е доста елементарен – хранете се рационално. Първото и най-важното изискване, с цел да живеете дълго и щастливо. Движете се, разхождайте се – всяка наша клетка изпитва голяма нужда от придвижване. Избягвайте напрежението, злобата, кавгите, желанието да си отмъстиш. Сърдечните заболявания се предизвикат от мозъка, всичките ни заболявания са реакция на мозъка. Не го оставяме да си прави работата, както би трябвало, товарим го с извънредно рискови отрицателни мисли, и той ни отмъщава, с цел да се отбрани. Усмихвайте се по 20–30 пъти дневно и ще живеете здрави, без болежка и щастливи. Хранете се постепенно, с финес и хубост в придвижванията, с умерени количества. Така ще живеете най-малко с 15 години по-дълго. Аз постоянно се преценявам какво и какъв брой хапвам и в никакъв случай не съм пушил. Животът към нас е цялостен с приятни изненади, намерете ги. Не се лутайте като коне с капаци, в близост има доста благоприятни условия за необикновено приятни преживявания. Сигурен съм, че чудесата, които ни обкръжават, няма да свършат. България има нужда от създаване на институция, която да се грижи за достойния живот на възрастните хора. Има доста самотни българи, които живеят в беднотия и нерадост. Никой не ги поглежда, не беседва с тях, даже ги отбягваме. А тъкмо тези българи са построили като темперамент младежите, които в този момент се считат за българското цивилизовано общество.

Инфо: Струма

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР