Сърдечно-съдовите болести са сериозно предизвикателство за общественото здраве в Европа

...
Сърдечно-съдовите болести са сериозно предизвикателство за общественото здраве в Европа
Коментари Харесай

Габриел: Сърдечно-съдовите заболявания са причина номер едно за смъртност в ЕС

Сърдечно-съдовите заболявания са съществено предизвикателство за публичното здраве в Европа и обезпечаването на ефикасна предварителна защита и лекуване е наш общ ангажимент, който отразява полезностите и целите на нашето общество. Ето за какво е толкоз значимо да обединим старания в даването на еднакъв достъп до опазване на здравето, развиването на устойчиви здравни системи и новаторски решения за справяне с неотложните провокации в България и в Европа.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, която е хазаин на конференцията „ Сърдечно-съдовото здраве в Европа: провокации и вероятности “, написа БГНЕС.

„ За мен е същинско наслаждение да бъда хазаин на тази конференция, която слага един доста явен фокус върху извънредно значимата тематика, каквато е сърдечно-съдовото здраве “, сподели Габриел и благодари за партньорството на Посолството на Кралство Белгия, на Дружеството на кардиолозите в България, както и на Европейското сдружение по кардиология.

Габриел открои, че през последните няколко години и десетилетия медицината отбелязва забележителен прогрес, само че все пак сърдечно-съдовите болести остават водеща причина за смъртност в международен мащаб и причина номер едно за смъртност в Европейски Съюз. „ Всяка година в Европейски Съюз има повече от 6 милиона нови случая и над 1,8 милиона смъртни случая, свързани със сърдечно-съдовите болести “, заяви тя.

Освен превантивните тактики и скрининг, Габриел посочи силата на научните проучвания и нововъведенията при предварителната защита и лекуването на сърдечно-съдови болести.

„ Чрез създаването на цифрови здравни решения, поощряване на съдействието сред откриватели, снабдители на здравни услуги, институции можем да предоставим нови и по-ефективни решения за предварителна защита, диагностика и лекуване “, добави тя.

Вицепремиерът в оставка съобщи, че съществуват разнообразни благоприятни условия за финансиране на равнище Европейски Съюз, които са ориентирани към аргументите, диагностиката, лекуването, профилактиката на сърдечно-съдовите болести.

„ Европейската стратегия на научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа “ дава обилни благоприятни условия за финансиране на проучвателен планове, които могат да бъдат ориентирани към възстановяване на диагностиката и лекуването на сърдечно-съдовите болести “, сподели още Габриел и уточни, че е извънредно време във втория дирек на програмата да има едно публично-частно партньорство, което в действителност да натъртва на сърдечно-съдовите болести, като разясни, че комисарят на Европейски Съюз по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду също е покровител на тази концепция.

По думите на вицепремиера в оставка България има висока добавена стойност в тази тематика.

„ Нека не губим от взор и основаването на европейското пространство за здравни данни, тъй като то може да улесни и пациентите, само че и да подкрепи научните проучвания “, добави Габриел.

Тя загатна и Европейския алианс за сърдечно-съдово здраве, чийто действия и опит са „ моторът за това сърдечно-съдовото здраве приоритет на равнище Европейски Съюз “.

Като приоритет Габриел сложи и сърдечно-съдовото здраве на национално равнище. По думите ѝ, когато бъде подложен акцентът на национално равнище и в този момент се влага в предварителната защита, може доста да се понижи тежестта на сърдечно-съдовите болести в дълготраен проект.

„ Факт е, че в програмата „ Развитие на районите 2021 – 2027 година “ е планувано финансиране за повишение потенциала на държавните и общинските лечебни заведения за ранна диагностика на сърдечно-съдови и онкологични болести. Настоящата 2024 година не можем да не отбележим, че размерът на финансовите средства за предварителна защита, профилактика и скрининг на сърдечно-съдовите болести е доста повишен, само че е значимо то да доближава до всеки един български жител във всяка една от областите на страната “, безапелационна е Габриел.

Вицепремиерът загатна и напредъкът на цифровизацията, обвързвана със здравните услуги, която е една от значимите тематики.

„ В Европейски Съюз се знае за България. България е позната със своите достижения в създаването на новаторски решения за възстановяване на предварителната защита и лекуването на сърдечно-съдовите болести “, акцентира Габриел и означи, че България има компликации, само че може да ги преодолява, че има свои мощни страни, само че би трябвало да ги разпространява.

Като основно обръщение тя открои координираните дейности сред всички участници в екосистемата.

„ Вярвам, че единствено с обединени старания можем да създадем крачки напред към един по-здрав, по-силен Европейски Съюз, който е тук за своите жители “, заключи Габриел.

Н. Пр. Фредерик Мьорис, посланикът на Кралство Белгия в България, благодари на Мария Габриел и на Асоциацията на кардиолозите и сподели от своя страна, че целите на Белгийското председателство са свързани с решаването на здравни рецесии, попречване неналичието на медикаменти и прочие

„ Добре е да имаме система за обществена сигурност, да имаме достъп до медикаменти “, добави той.

Белгийският дипломат означи и двустранното съдействие, построено сред България и Белгия за кардиологията.

Във видео послание комисарят на Европейски Съюз по въпросите на опазването на здравето Стела Кириакиду съобщи, че сърдечно-съдовите болести са водеща причина за гибелта в Европейски Съюз.

„ Ключът е да се фокусираме върху предварителната защита “, сподели тя и уточни, че Европейски Съюз дава финансова поддръжка на България и на други страни-членки.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР