Сърдечно болните, осигурени по програмата Medicare на САЩ, ще имат

...
Сърдечно болните, осигурени по програмата Medicare на САЩ, ще имат
Коментари Харесай

В САЩ и Германия ще реимбурисрат новите лекарства за отслабване и за превенция на сърдечносъдовия риск

Сърдечно болните, обезпечени по програмата Medicare на Съединени американски щати, ще имат цялостна реимбурсация за лекарството за намаляване Wegovy на Novo Nordisk, когато то се предписва за понижаване на риска от инфаркти и инсулти, съобщи Ройтерс, базирайки се на публично изказване на организацията, която извършва функционалността на надзирател на програмата.

Плановете за медикаменти с рецепта на Medicare, управлявани от частни застрахователи, известни като Part D, сега не могат да покриват цената на медикаменти за затлъстяване. Според новите насоки обаче такива медикаменти ще бъдат платени, в случай че получат утвърждение от регулаторните управляващи за вторична приложимост – в допълнение здравно свидетелствуване, която Medicare покрива, гласи коментарът на Американските центрове за Medicare и Medicaid Services (CMS).

Въз основа на позитивни резултати от огромно клинично изпитване, американският регулатор FDA утвърди Wegovy по-рано през този месец за намаление на риска от инсулт и инфаркт при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване, които нямат диабет.

„ CMS издаде насоки за проектите на Medicare Part D, в които се показва, че медикаментите срещу затлъстяване, които получават утвърждение от FDA за спомагателни медицински показания, могат да се смятат за лекарство от Part D за тази съответна приложимост “, е удостоверил представител на CMS.

„ Лекарство, което получи утвърждение от FDA единствено за хронично приложение при проблеми с тежестта, няма да се смята за лекарство от Part D. Ако същото лекарство получи също утвърждение от FDA за лекуване на диабет или понижаване на риска от огромни неподходящи сърдечносъдови събития при възрастни с открито сърдечносъдово заболяване и затлъстяване или наднормено тегло, тогава то ще се смята за лекарство от Part D единствено за тези характерни използва “, е прецизирал той.

Около 65 милиона души са включени в Medicare, програмата за здравно обезпечаване на държавното управление на Съединени американски щати за хора на възраст 65 и повече години или хора с увреждания.

Държавните стратегии Medicaid за хора и фамилии с ниски приходи ще би трябвало да покриват Wegovy, когато се употребяват за попречване на сърдечни болести при хора със затлъстяване, излиза наяве още от позицията на CMS. 

Агенцията, която следи програмата Medicare за възрастни хора  разгласи, че сърдечните пациенти под нейните пълномощия ще имат реимбурсация за Wegovy, стига да е постановен, с цел да се понижи рискът им от инфаркти и инсулти.

Подобна стъпка подхващат и здравните управляващи в Германия.

Схемата за публично здравно обезпечаване на страната може да реимбурсира лекуването на избрани пациенти с риск от сърдечни болести или инсулти, когато им се назначи лекарството Wegovy за намаляване.

Засега лекарственият регулатор на Европейския съюз – Европейската организация по медикаментите, преразглежда по-широкото потребление на Wegovy, като в центъра на вниманието на специалистите е разширението на показанията за приложимост и включване то на опцията за понижаване на риска от инсулти и инфаркти към утвърдената преди този момент в късата характерност съществена диагноза – затлъстяване.

Ръководството с насоки, оповестено от здравната организация G-BA за най-големия народен пазар на медикаменти в Европа, гласи, че регламентът, забраняващ на здравноосигурителната система на Германия да заплаща за медикаменти за намаляване като Wegovy, няма да се ползва при положение на други утвърдени използва на препарата.

Докато регулаторното утвърждение на Съединени американски щати за понижаване на сърдечния риск беше обещано преди две седмици, Novo Nordisk разгласи, че чака регулаторите на Китай и Европейския съюз да вземат решение за разширение на показанията със сърдечносъдов риск през втората половина на годината.

Ръководството на G-BA и Medicare евентуално ще провокира последствия, надхвърлящи използването на Wegovy, защото съперникът на Novo – Eli Lilly, също организира тествания, с цел да потвърди спомагателни изгоди за здравето от своето високоефективно лекарство за намаляване Mounjaro, известно като тирзепатид.

G-BA е комитет, формиран от представители на лекари, медицински застрахователи и лечебни заведения, който играе основна роля, заложена от държавното управление при определянето на стандартите за лекуване и финансовото покритие.

Германската политика, обявяваща медикаментите за намаляване като артикули за метода на живот, които хората би трябвало да заплащат сами, визира наложителните здравни проекти, следени от страната, които обгръщат 90% от хората в Германия.

Много други европейски страни обаче резервират рестриктивна позиция, когато става въпрос за покритие на здравната система.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР