Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в САЩ. През

...
Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в САЩ. През
Коментари Харесай

Младите хора са изправени пред все по-голям риск от инфаркт

Сърдечните болести са най-честата причина за гибел в Съединени американски щати. През последните няколко десетилетия обаче с напредъка в предварителната защита и лекуването на коронарната болест на сърцето случаите на инфаркти при възрастни хора понижават.

Тревожно е, че случаите на инфаркти и други форми на сърдечни болести измежду по-младите възрастни (на възраст от 20 до 50 години) се усилват.

Увеличението на сърдечносъдовите проблеми в тази група през 2020 година и 2021 година е толкоз огромно, че способства за понижаване на предстоящата дълготрайност на живота, заяви „ Study Finds ".

И по този начин, какво предизвиква тази тревожна наклонност? Има доказателства, че тези сърдечни болести са последица от неприятния избор на храна и неналичието на физически извършения.

Ето какво би трябвало да знаете за признаците на сърдечните болести, какво да търсите и какво да вършиме, с цел да избегнете значително предотвратимите последствия, произлизащи от нездравословните привички:

Инфарктът на миокарда настава, когато сърдечният мускул е лишен от О2. Обикновено повода е отчасти или цялостно блокиране на кръвоснабдяването на някоя част от сърцето. Симптомите при по-младите хора са същите като тези при по-възрастните, в това число болежка или дискомфорт в гърдите, които могат да се излъчват към ръцете, челюстта, шията или гърба, дефицит на въздух и уязвимост или възприятие на изнемощялост.

Други форми на сърдечно заболяване включват кардиомиопатия (удебелен сърдечен мускул), неточен, необикновен сърдечен темп и сърдечна непълнота.

Изследване, оповестено в American Journal of Medicine през 2019 година, прави оценка повече от 2000 младежи, приети в болница поради инфаркт от 2000 до 2016 година Проучването открива, че 20% (1 на всеки 5 души) са се случили при пациенти на 40 години или по-млади. Тези пациенти са имали същия риск като по-възрастните хора да умрат от различен инфаркт, инсулт или друго заболяване.

Нарастващата периодичност на сърдечните болести е по-голяма при младите дами, в сравнение с при младите мъже. Жените по-често са чернокожи и имат анамнеза за диабет, хронично бъбречно заболяване, високо кръвно налягане или предходен инсулт.

Изследванията демонстрират, че доставчиците на здравни услуги са склонни да не одобряват признаците на сърдечно заболяване при дамите толкоз съществено, колкото при мъжете. Те постоянно обръщат по-малко внимание на ръководството на рисковите фактори, изключително като предписват по-малко медикаменти, намаляващи риска, съгласно изследване от 2019 година в списание Circulation.

iStock
Най-големите рискови фактори при младежите

Хората развиват рискови фактори за сърдечни болести в по-ранна възраст. Смята се, че множеството младежи, които са развили сърдечни проблеми, са били в общо взето положително здраве преди инфаркта. Установено е обаче, че те са имали най-малко едно заболяване, което ги е изложило на риск от сърдечен случай. Най-големите рискови фактори са:

Възможно е за тези положения да способстват някои генетични фактори. Повечето от тях обаче са последствия от нездравословни привички на живот, които постоянно стартират още в детството, споделя Юджийн Янг, ръководител на Съвета за предварителна защита на сърдечносъдовите болести към Американския лицей по кардиология. Употребата на тютюн, кокаин, марихуана и алкохол също покачва риска от инфаркт при младите.

COVID-19 също има принос за сърдечните болести. Той задейства възпалителния отговор на организма, като прави кръвта по-гъста и лепкава. Могат да се образуват кръвни съсиреци, които да запушат артериите и да причинят сърдечни пристъпи. През 2022 година списание The Journal of Medical Virology заяви, че през първата година на пандемията смъртните случаи от инфаркт са се нараснали с 14%. Най-голямо е нарастването при пациентите на възраст сред 25 и 44 години. Защо е имало такава смяна в тази възрастова група, към момента не е известно.

Изследванията демонстрират, че към половината от хората на възраст под 45 години не мислят, че могат да бъдат изложени на риск от сърдечни болести. Може да се окаже сложна работа да се убедят по-младите хора в сърдечните болести и рисковите фактори, когато те към момента са съсредоточени върху построяването на кариера и основаването на фамилии.

Източник: БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР