Сърдечен хирург обяви, че извършил първата в света операция, използвайки

...
Сърдечен хирург обяви, че извършил първата в света операция, използвайки
Коментари Харесай

Сърдечен хирург обяви, че е извършил първата в света операция със стволови клетки от плацента и е спасил живота на дете

Сърдечен хирург разгласи, че направил " първата в света " интервенция, употребявайки стволови кафези от плацента и " евентуално е избавил живота " на бебе, съобщи Би Би Си. 

Професор Масимо Капуто от Бристолския здравен институт употребява " скеле " от стволови кафези, с цел да поправя сърдечен недостатък на бебето Финли.

Специалистът се надява да развие технологията, тъй че децата с вродени сърдечни малформации да не се нуждаят от доста интервенции.

Пациентът Финли, който към този момент е на две години, " в този момент е щастливо растящо малко момченце ".

Той е с присъщ проблем на основните артерии на сърцето и когато е единствено на четири дни, претърпява първата си интервенция в детска болница в Бристол.

Интервенцията обаче не взема решение казуса, а сърдечната функционалност на Финли се утежнява доста, като лявата страна на сърцето не е задоволително кръвоснабдена.

" Бяхме готови през цялото време, че възможностите му да оцелее не са положителни ", споделя майката Мелиса от Корсам, графство Уилтшър. " Финли най-сетне излезе след 12-часова интервенция, само че... сърдечната му функционалност се беше влошила доста ".

Решено е да се тества нова процедура, включваща стволови кафези от плацента, предава Българска телеграфна агенция. Проф. Капуто инжектира клетките непосредствено в сърцето на Финли с вярата, че ще оказват помощ на повредените кръвоносни съдове да порастват.

Т.нар. " алогенни " кафези са отгледани от учени от болница в Лондон и милиони от тях са инжектирани в сърдечния мускул на дребния пациент.

Тези кафези имат способността да порастват в тъкан, която не е отхвърлена и в тази ситуация на Финли са регенерирали повреден сърдечен мускул.

Хирургът споделя, че е прекратен приемът на всички медикаменти, както и вентилацията на бебето. Пациентът е изписан и " в този момент е щастливо растящо малко момче ", добавя проф. Капуто. 

Той и неговият екип се надяват да развият технологията, както и настояват, че може да спести на английската здравна система милиони лири всяка година от интервенции, които към този момент няма да са нужни, отбелязва Би Би Си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР