Сърбия затваря границите си, съобщи снощи премиерът Ана Бърнабич. На

...
Сърбия затваря границите си, съобщи снощи премиерът Ана Бърнабич. На
Коментари Харесай

Сърбия затвори границите си и въведе извънредно положение заради коронавируса

Сърбия затваря границите си, заяви нощес министър председателят Ана Бърнабич. На територията на западната ни съседка ще бъдат допускани единствено сръбски жители, връщащи се от чужбина, дипломати и задгранични жители с позволение за работа. Армията ще бъде изпратена в помощ на граничната полиция и санитарните управляващи.

В страната, където има 48 инфектирани с ковид, е оповестено и изключително състояние. Затварят се учебните заведения и университетите. Забранява се събиране на повече от 50 души в затворени пространства.

Полицията в Събрия ще упражнява контрол върху поставените под карантина, а войската ще охранява лечебните заведения, в които се лекуват пациенти с ковид. Сръбските управляващи лимитират повишаването на съществени храни, защитни дрехи и дезинфекционите средства.

След като Европейската комисия разгласи ограничавания за износа на здравно съоръжение за трети страни, сръбският президент Александър Вучич се обърна за помощ към Китай:
„ Ще изляза от кожата си. Това решение взеха същите хора, които ни караха да не купуваме китайски артикули. Когато им трябваха сръбските пари, ни караха да променяме изискванията на търговете, с цел да ги печелят европейски компании. А когато стане мъчително, тежко, тогава нашите пари към този момент не им трябват. Вярвам в моя брат и другар Си Цзин Пин! Само Китай може да ни помогне ".

От през днешния ден в действие влиза и изключителното състояние в Румъния, а в Северна Македония се активизира целият разполагаем медицински личен състав. Гърция, която от събота не реализират полети до и от Италия, приключи транспротните си връзки с Испания, Италия, Албания и Северна Македония, както и забрани влизане на круизни кораби в пристанищата.

А Турция от среднощ спря полетите от 9 европейски страни. Това са Германия, Испания, Франция, Австрия, Норвегия, Дания, Швеция, Белгия и Нидерландия. От през днешния ден в южната ни съседка краткотрайно се затварят и питейни заведения, нощни заведения, нощни клубове и увеселителни заведения.

Чехия и Словакия към този момент затвориха границите си. Молдова също предприе мярката и ще прекрати всички интернационалните полети от 17 март. Очаква се и Германия да затвори отчасти границите си с Франция, Швейцария и Австрия, която от през днешния ден не разрешава събиранията на групи от над 5 души и лимитира влизането в страната на жители от Англия, Нидерландия, Русия и Украйна.

В неделя най-вече нови случаи на ковид в международен мащаб в неделя разгласи Италия - 3 590 души. Смъртните случаи за денонощие са 368. Общо на Апенините инфектираните пациенти са съвсем 25 хиляди, от които над 1 800 с съдбовен край. Испания, в която към този момент умрелите от новия вирус, са 288 също записва двойно повече смъртни случай за последното денонощие. В същото време Китай заяви единствено за 25 нови случая.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР