Сърбия възнамерява да използва съществуващата малка възможност да постигне споразумение

...
Сърбия възнамерява да използва съществуващата малка възможност да постигне споразумение
Коментари Харесай

Сърбия вижда шанс за споразумение с Косово


Сърбия има намерение да употребява съществуващата дребна опция да реализира съглашение с косовските албанци, съобщи пред публицисти сръбският президент Александър Вучич след срещата си с косовския водач Хашим Тачи в Брюксел с посредничеството на Федерика Могерини.

„ Виждаме дребен късмет за решение на историческия въпрос сред сърби и албанци и би трябвало да го използваме. Струва си да се опитаме в полза на бъдещето”, сподели Вучич.

Сръбският държавен глава заяви, че в хода на траялата час и половина среща е доказан договорът за правораздаването, декларирано е било, че до края на годината ще бъде отворен мостът на река Ибър в Косовска Митровица и е установено, че по въпроса за основаване на асоциация на сръбските общини Прищина не е реализиран и минимален прогрес, съобщи сръбската национална телевизия Ер Те Ес.

Вучич заяви също, че Сърбия деликатно следи последните арести на сърби на територията на Косово и се надява на разрешаване на случаите в най-скоро време.

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността Федерика Могерини разгласи, че е реализирана договореност разговорът да продължи с нов кръг „ за нормализиране на връзките и помирение”.

Според Могерини работата ще стартира в идните седмици, съобщи БГНЕС.
Могерини заяви също, че Вучич и Тачи, с посредничеството на Европейски Съюз, са се договорили за осъществяване на контракта за правораздаването, който влиза в действие на 17 октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР