Сърбия трябва да признае независимостта на Косово като условие за

...
Сърбия трябва да признае независимостта на Косово като условие за
Коментари Харесай

Сърбия трябва да признае Косово за да се присъедини към ЕС отсече Берлин

Сърбия би трябвало да признае независимостта на Косово като изискване за присъединение към Европейски Съюз. Това съобщи немският външен министър Зигмар Габриел, представен от Агенция Франс Прес и " Ройтерс ".

" Ако Сърбия желае да се придвижи към Европейски Съюз, построяването на върховенството на закона е главно изискване, само че естествено също признаването независимостта на Косово ", сподели Габриел на конференция с премиера на Косово Рамуш Харадинай в Прищина.

" Това е най-важното изискване по пътя към Европа ", акцентира немският министър.

Габриел посочи, че е изразил същото обръщение пред сръбските представители в Белград.

Косово, някогашна провинция на Сърбия, разгласи самостоятелност преди 10 година На 17 февруари страната ще означи 10 година от независимостта си.

Белград обаче декларира, че в никакъв случай няма да признае Косово, което е прието от 115 страни, в това число 23 от 28-те страни членки.

Германия е една от първите страни, признали независимостта на Косово.

Габриел заяви още, че страната му ще помогне на Косово да бъде прието и от останалите пет страни членки на Европейски Съюз - Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия.

" Подобно признание прави смисъл, тъй като Косово в никакъв случай няма да бъде част от Сърбия. Членството в Европейски Съюз е обстановка, която е преференциална за всички ", изясни той.

Сърбия се надява да се причисли към Европейски Съюз до 2025 година

По време на визитата в Прищина Габриел също прикани Косово да продължи напъните за разрешаване на граничния спор с Черна гора, с цел да може да се причисли към Шенген в бъдеще. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР