Сърбия спря въвеждането на опростена процедура за предоставяне на гражданство

...
Сърбия спря въвеждането на опростена процедура за предоставяне на гражданство
Коментари Харесай

Сърбия вече няма да дава на руснаци гражданство по облекчена процедура

Сърбия спря въвеждането на опростена процедура за даване на поданство на руснаци и други чужденци, откакто Европейски Съюз заплаши да анулира безвизовия режим с тази страна, заяви Financial Times.

През април 2023 година сръбското министерство на вътрешните работи показа план с поправи в локалното законодателство за поданството. Съгласно настоящите разпореждания, с цел да получат сръбски паспорт, чужденците би трябвало да живеят три години на територията на страната и да се откажат от другото си поданство. Облекченият режим предвиждаше този период да бъде понижен на една година за имигранти, които работят в сръбски компании или са " осъществявали самостоятелна активност ".

Европейската комисия обаче предизвести, че в случай че поправките бъдат признати, безвизовият режим със Сърбия може да бъде анулиран " за попречване и понижаване на евентуалните опасности за сигурността на Европейски Съюз ". В изказването на Европейска комисия, представено от FT, се подчетава, че европейските управляващи още през предходната година са дали " ясни рекомендации " на Сърбия " да се откаже или да се въздържа от приемането на схеми за предоставяне на поданство против вложения ".

През 2022 година Сърбия не се причисли към интернационалните наказания против Русия. Страната приключи армейските и полицейските учения с всички задгранични сътрудници.
Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР