Сърбия ще премести посолството си в Израел от Тел Авив

...
Сърбия ще премести посолството си в Израел от Тел Авив
Коментари Харесай

Нетаняху: Сърбия мести посолството си в Ерусалим

Сърбия ще реалокира посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, ставайки по този начин "първата страна " от Европа, която ще последва образеца на Съединени американски щати, разгласи довечера израелският министър председател Бениямин Нетаняху, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Благодаря на моя другар президента на Сърбия за неговото решение да признае Ерусалим като столица на Израел и да реалокира там посолството на своята страна, съобщи в известие на иврит Нетаняху, уточнявайки, че това прекачване ще бъде направено "до юли 2021 година ". Бих желал също да благодаря на моя другар президента Тръмп за приноса му за това реализиране, добави Нетаняху.

Така Сърбия ще последва образеца на Съединени американски щати и Гватемала, които трансферираха своите посолства от Тел Авив в Ерусалим през май 2018 година, разрушавайки интернационалния консенсус за Свещения град и предизвиквайки гнева на палестинците.

Статутът на Ерусалим е един от най-трудните въпроси с оглед решение на израело-палестинския спор.

Организация на обединените нации счита, че този въпрос би трябвало да бъде обект на съглашение сред израелци и палестинци и че до тогава страните не би трябвало да откриват в Ерусалим дипломатическите си представителства в Израел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР