Сърбия ще поиска позволение от миротворците от НАТО да разположи

...
Сърбия ще поиска позволение от миротворците от НАТО да разположи
Коментари Харесай

Сърбия иска да разположи войници в Косово

Сърбия ще изиска разрешение от миротворците от НАТО да разположи сръбски бойци и служители на реда в Косово. Президентът Александър Вучич разгласи, че ще насочи настояването в писмо до командващия силите на НАТО, въпреки да счита, че надали има възможност то да бъде утвърдено. Изявлението беше направено след поредност от произшествия сред косовските управляващи и сърбите, които са болшинство в северните региони на Косово.

За пръв път Белград желае разполагане на войски в Косово, според наредбите на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която постави завършек на войната от 1998-1999 година, когато НАТО се намеси против Сърбия в отбрана на Косово.

Вчера се стигна до поредна ескалация на напрежението в Косово - престрелка сред косовски сърби и полицията. По-рано етнически сърби от Северно Косово блокираха съществени пътища. Те стачкуват против ареста на някогашен член на косовската полиция, който напусна поста си предишния месец. 

Според полицията в Прищина някогашният служител на реда Деян Пантич е бил задържан за хипотетично нахлуване против свои някогашни сътрудници и чиновници на изборната комисия. Заради събитията Сърбия изиска да разположи сръбски бойци и служители на реда в Косово.

„ Споразумяхме се за текста, с който, в сходство с Резолюция 1244, ще изпратим искане до командващия КФОР с молба да обезпечи разполагането на членове на армията и полицията на Република Сърбия на територията на Косово и Метохия. Решението на държавното управление, според контрактуваното през днешния ден с премиера, ще бъде взето в понеделник или вторник. Не си вършим илюзии, че ще го одобряват. Те ще намерят безчет аргументи да ни кажат, че не е належащо и че изцяло управляват обстановката ”, разяснява президентът на Сърбия Александър Вучич.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР