Сърбия се превръща в Беларус. Миналата седмица лидерът на опозицията

...
Сърбия се превръща в Беларус. Миналата седмица лидерът на опозицията
Коментари Харесай

Ивана Страднер: Сърбия се превръща в Беларус

„ Сърбия се трансформира в Беларус. Миналата седмица водачът на опозицията Никола Сандулович беше брутално пребит от сръбското разузнаване за това, че е разгласил изказване, което не се е харесало на държавното управление. Това е единствено началото на хаоса... “ Това съобщи Ивана Страднер, теоретичен помощник в Центъра за медийна честност " Бариш " към FDD, представена от БГНЕС.

Страднер постоянно съпоставя режима на сръбския президент Александър Вучич с този на беларуския му сътрудник Александър Лукашенко, заявявайки, че Сърбия от ден на ден стартира да прилича Беларус, която е описвана като " сателитна страна на Русия ".

„ Не пресилвам. Личната независимост в Сърбия ще става все по-ограничена. Западните дипломати просто обичат щастливите истории, тъй че разбирам за какво не е в полза на някои дипломати да подлагат на критика властническата система в Сърбия. Сключването на дипломатически покупко-продажби ти оказва помощ да напреднеш в дипломатическата си кариера, само че това, което някои хора не схващат, е, че Вучич няма да извърши обещаното през 2024 година “, написа тя в Х.

Тя разяснява случая с Никола Сандулович, който беше тежко пребит от сръбските разследващи служби: „ Вучич и в този момент Вулин са изцяло виновни. А " опозицията " отново не подхваща дейности. Вучич деликатно избра жертвата като демонстративно упражнение. Както споделих, обстановката в Сърбия ще се утежнява, тя върви по пътя на Беларус и ще има все по-малко персонална независимост. Обадих се на моите другари преди месец в Сърбия и им споделих да избягат, до момента в който още могат. Разбира се, който желае, остава, само че ситуацията единствено ще се утежнява “, сподели Страднер.

„ Ако през 2024 година критикувате сръбското държавно управление в обществените медии или публикувате други неща, които не им харесват, ще бъдете грубо пребити от чиновници на тайните служби “, безапелационна е експертката. Според нея това е изцяло недопустимо и доста тревожно. „ Както споделих по-рано, през 2024 година Сърбия или ще се трансформира в Беларус, или в цивилизована европейска страна. “

Беларус е известна с репресивния си режим, като президентът Лукашенко прави всичко

Възможно, с цел да потиска инакомислието и да се отърве от опозицията си.

БГНЕС напомня, че неотдавна Лукашенко подписа нов закон, който му дава пожизнен имунитет против наказателно гонене и не разрешава на живеещите в заточение опозиционни водачи да се кандидатират на бъдещи президентски избори.

Беларус беше разтърсена от всеобщи митинги по време на противоречивото преизбиране на Лукашенко за шести мандат през август 2020 година, което опозицията и Западът осъдиха като фалшифицирано. По това време беларуските управляващи задържаха повече от 35 000 души, доста от които бяха измъчвани в ареста или напуснаха страната. Беларус също по този начин заема 104-то място от 142 страни и най-ниското място в Европа в Индекса за господство на закона на World Justice Project за 2023 година Страната е наричана " последната тирания в Европа ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР