Сърбия пуска от утре последния участък от магистралата, която свързва

...
Сърбия пуска от утре последния участък от магистралата, която свързва
Коментари Харесай

Сърбия завърши магистралата до българската граница

Сърбия пуска от на следващия ден последния сектор от автомагистралата, която свързва българската граница с Белград.

Трасето е част от Общоевропейския транспортен кулоар №10, а последният сектор, чието дефинитивно привършване се забави с няколко месеца поради спомагателни укрепителни действия бе от Ниш до Калотина. На територията на България Коридор №10 продължава посредством главната пътна артерия I-8, която включва изграждащите се сектори – от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до Драгоман (14,5 км) и от Драгоман до Сливница (16,98 км). Предвижда се строителните действия да завършат в края на 2021 година

Финалът на построяването на автомагистралата от сръбска страна ще бъде маркиран с публична гала на следващия ден, на която е поканен и българския министър председател Бойко Борисов.

Последна ревизия през днешния ден на трасето направи сръбският министър на строителството Зорана Михайлович, която разгласи: " Мисия Коридор 10 е приключена! " С тази автомагистрала ще се стига за по-малко три часа от Белград от 

до границата с България при Димитровград, добави тя. Участъкът от Ниш до Димитровград е с обща дължина 86,9 километра. Участъкът, който се пуска за придвижване на следващия ден, е от Просек до Цървена река с обща дължина 22,5 километра, включващ 700-метровия тунел Банцарево. С това завършва построяването на Коридор 10 през Сърбия.

На цялото източно отклонение на Коридор 10 от Ниш до Димитровград са издигнати 87 моста, 5 тунела, направени са 12,5 милиона кубически метра ровове, 9,5 милиона кубически метра диги и е положен към 780 хиляди тона асфалт.

Общата стойност на строителството на източния клон на Коридор 10 се прави оценка на към 476 милиона евро. Източното отклонение свързва Сърбия с България, само че е значимо и като директен кулоар за придвижване от Централна Европа и Турция към Близкия изток.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР