Сърбия няма да остане без доставки на газ. Това заяви

...
Сърбия няма да остане без доставки на газ. Това заяви
Коментари Харесай

Вучич: Русия няма да остави Сърбия без газ

Сърбия няма да остане без доставки на газ. Това съобщи сръбският президент Александър Вучич. Той добави, че шефът на " Газпром " Алексей Милер го е уверил в постоянните доставки, съобщи ТАСС.

" Във вторник в действителност говорихме с Алексей Милер, само че не публикувахме тази информация тук. Мисля, че диалогът ни мина в извънредно другарски звук и завършихме с думите на президента Владимир Путин: " Няма да оставим Сърбия без газ. " Благодаря на нашите съветски другари за това ", сподели сръбският водач пред кореспонденти в сряда.

Вучич сподели още, че Сърбия разисква с Русия опцията за в допълнение закупуване на газ поради студеното време . " Сега обсъждаме, в случай че имаме потребност, - а нашите съветски другари постоянно са ни помагали тук, - поради студените дни има повече газ. Ще доплатим, само че и това да не е баснословна цена. Вярвам, че Алексей Милер също ще помогне ", сподели сръбският водач.

В тази връзка, сподели президентът, шефът на компанията " Сърбиягаз " Душан Баятович отпътува за Санкт Петербург. " От 1 януари 2022 година ще получаваме същия " нов " газ на цена от 270 $ за хиляда кубически метра. Говоря за плануваното количество газ на равнище от 2 милиарда кубически метра годишно ", сподели той.

На 7 декември Милър и Вучич разискаха по време на конферентен диалог въпроси за съдействието, по-специално доставките на газ . Беше маркирано, че за 11 месеца на 2021 година Газпром достави 57% повече газ за Сърбия, в сравнение с през цялата 2020 година

В резултат на договарянията в Сочи на 25 ноември Русия резервира цената на газа за Сърбия на 270 $ за хиляда кубически метра за идващите шест месеца, след което на Белград ще бъдат препоръчани условия за дълготраен контракт, който Вучич назова " извънреден ".

" Газпром " внезапно усили доставките за Европа

Но износът за Европа е паднал с 12,1% през 2020 година

На 1 януари 2021 година Газпром стартира да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът от Русия се транспортира по морския газопровод " Турски поток " и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система

В края на октомври Владимирслед като приключи попълването на вътрешните доставки на 8 ноември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР