Сърбия и Черна гора вероятно ще станат следващите държави членки

...
Сърбия и Черна гора вероятно ще станат следващите държави членки
Коментари Харесай

Сърбия и Черна гора са на път да влязат в ЕС през 2025 г., заяви комисар Хан

Сърбия и Черна гора евентуално ще станат идващите страни членки на Европейския съюз до 2025 година, съобщи еврокомисарят по разширението Йоханес Хан в изявление за " Ройтерс ".

" Време е да сложим завършек на работата от 1989 година ", сподели Хан, имайки поради разширението на Европейски Съюз на Изток след рухването на Берлинската стена. " Посочихме 2025 година kато показателен период за Сърбия и Черна гора, това е реалистично, само че и доста амбициозно ", добави той.

Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се надяват да се причислят към Европейски Съюз, само че през последните години очакванията им се стопиха, защото политици от блока, изправени пред засилващия се евроскептицизъм в личните им страни, рецесията в еврозоната и вота за излизане на Англия то Европейски Съюз, изгубиха интерес от разширението.

Растящото въздействие на Русия, мигрантската рецесия, турският завой към властнически курс и желанието за усилване на европейската интеграция след излизането на Англия от Европейски Съюз през 2019 година обаче, показаха нови благоприятни условия на Балканите.

Според Хан присъединението към Европейски Съюз е най-хубавият метод за битка с корупцията, проведената престъпност и опасността от авторитаризъм в района.

Хан ще посети Сърбия през февруари, откакто на 6 февруари Европейската комисия разгласява формалната си тактика за Балканите. Очаква се ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да посети всичките шест страни в символ на поддръжка. Следващия месец Хан ще пътува и до Вашингтон, с цел да се срещне с представители на Държавния департамент и да показа проекта на Европейски Съюз за Балканите.

В София, като част от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, е планувана среща на върха за Балканите през май. Англия също ще организира диалози на високо равнище със страните от района през юли.

Според дипломати от НАТО Македония може да получи покана за присъединение към алианса, в случай че реши разногласието си за името с Гърция.

Хан изрази убеденост, че въпросът може да бъде решен след диалозите в Организация на обединените нации по-рано този месец. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещаване в Македония в сряда също съобщи, че вижда вяра за решение на разногласието за името.

И въпреки всичко пречките по пътя към еврочленството не са малко. Банковите и правосъдните системи на шестте балкански страни са слаби. Регионът е белязан от етническите спорове, последвали разпадането на Югославия през 90-те години. Босна продължава да бъде надълбоко разграничена. Сърбия не признава независимостта на Косово. Черна гора бе в политическа рецесия през огромна част от 2017 година

Според чернова на европейския проект за Балканите, забелязана от " Ройтерс ", тактиката на Европейски Съюз зависи от " нормализирането на връзките " сред Сърбия и Косово.

Хан призна, че убийството на водача на косовските сърби Оливер Иванович е посочило неустойчивостта в района.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (96)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР