Сърбия е на шесто място сред страните, произведени в които

...
Сърбия е на шесто място сред страните, произведени в които
Коментари Харесай

„Ислямска държава“ използва оръжие и от Сърбия

Сърбия е на шесто място измежду страните, създадени в които оръжия употребява „ Ислямска страна “(ИД), сочи изследване на Conflict Armament Research (CAR).

Намерени са общо 74 единици сръбско оръжие, от които 64 в Ирак. Само четири от тях са създадени след 2000 година, другите са от времето на СФРЮ.

Списъкът на страните по произхода на оръжия, които са били в ръцете на джихадистите, безапелационно се води от Китай (43,5%), следват Румъния (25,47%), Русия (9,55%), Унгария (7,21%), България (5,29%). Около 30 единици огнестрелно оръжие са с генезис Германия, Ирак, Полша, Чехия и Съединени американски щати.

Що се отнася до мунициите преди всичко е Русия (25,51%), следват Китай (25,47%), Румъния(13,25%), САЩ(6,06%), България (4,44%), Киргизстан(3,25%), Сърбия (2,25%) и Турция (2,71%).

Британската организация CAR ревизира тази информация от юли 2014 година до момента на територията на Сирия и Ирак. Става дума за най-мащабното изследване на оръжието, с което разполага терористичната формация. Проверени са 1 800 единици огнестрелно оръжие и 40 000 боеприпаси. В изследването детайлно е разказан и пътят, по който боеприпаси и оръжия са стигали от производителя до потребителя. Например 19 сандъка боеприпаси диаметър 7,62х54 мм са били легално изнесени от Сърбия за Ирак през 2004 година Този диаметър боеприпаси дава отговор на съветско огнестрелно оръжие като автомат „ Калашников “.

Макар 90 на 100 от оръжията и мунициите като генезис да са от Източна Европа, Русия и Китай специалистите от CAR разкрили, че това оръжие идва от Съединени американски щати и Саудитска Арабия, които публично купували тези оръжия от източноевропейските страни, членки на НАТО и Европейски Съюз, само че след това незаконно го доставяли на сирийски бунтовници, а след това се оказвало в ръцете на джихадистите. Експертите стигат до заключението, че джихадистите са съумели да заловят огромни количества оръжие на сирийската и иракската публични войски./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР