Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение

...
Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение
Коментари Харесай

Сърбия, Албания и РСМ може да бойкотират срещата ЕС-Западни Балкани

Сърбия, Албания и Република Северна Македония ще вземат общо решение на следващия ден за присъединяване си в идната тази седмица среща на върха ЕС-Западни Балкани, сподели през днешния ден сръбският президент Александър Вучич, представен от Медиапул и Танюг. По-рано той организира видеоразговор с министър председателите на Албания и Република Северна Македония, Еди Рама и Димитър Ковачевски.

В Инстаграм Вучич написа, че тримата са се разбрали, откакто се съветват с държавните управления си, на следващия ден да оповестят дали ще участват на срещата в Брюксел.

В момента се организират съвещания на президента на Сърбия Александър Вучич с членове на държавното управление и най-близки сътрудници по отношение на решението дали страната ще взе участие в срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Вучич и министър председателят на Албания Еди Рама желаят да се солидаризират с Република Северна Македония, чиито представители преглеждат опцията да не пътуват в Брюксел, недоволни от това по какъв начин са третирани от Европейски Съюз, отбелязва Танюг.

Окончателното решение ще бъде обявено на следващия ден.

Сръбският президент беседва през днешния ден по телефона с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, на който е споделил, че на следващия ден по обед ще бъде оповестено общото решение на трите страни за възможното им присъединяване в срещата.

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността Жозеп Борел е изразил удовлетворение от напредъка, сбъднат в разговора сред Белград и Прищина на срещата на основните договарящи и специфичния делегат на Европейски Съюз Мирослав Лайчак, които одобриха пътна карта за използване на съглашението за енергетиката.

Сръбският президент е декларирал, че Сърбия е привързана към разговора като единствен метод за решение на отворените въпроси и постигането на резистентен контракт в интерес на ежедневния живот на сърбите и албанците, както и към мира и стабилността в района.

" Заедно се борим за ясна вероятност на Западните Балкани, за още по-силно съдействие и по-добро свързване ", уточни в Инстаграм Вучич.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски от своя страна написа във Facebook: " Разговаряхме за националните позиции на всяка от страните, районните вероятности и динамичността на процеса на европейска интеграция. Договорихме се след спомагателни вътрешни съвещания на следващия ден сутринта да вземем дефинитивно решение за нашето присъединяване в срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР