Сърбите избират днес народни представители в пети пореден вот, откакто

...
Сърбите избират днес народни представители в пети пореден вот, откакто
Коментари Харесай

Вучич: Очаквам убедителна победа на изборите в Сърбия

Сърбите избират през днешния ден народни представители в пети следващ избор, откогато през 2012 година ръководството на страната пое Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград..

Гласуването стартира тази заран в над 8200 секции и ще завърши в 20 часа локално време (21 часа българско време). Дотогава е неразрешена всякаква политическа пропаганда. 

Президентът Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. даде своя глас в изборната секция в квартал Нови Београд и изчака реда си на опашката дружно с жителите.

Очаквам добра изборна интензивност, чакам безапелационна победа. Надявам се всички участници в изборната конкуренция да работят по един разумен, сериозен и виновен метод, въпреки да не съм сигурен в това, сподели Вучич пред публицисти, откакто гласоподава.

Според него след изборите обединението към Сръбската прогресивна партия ще бъде покрай безспорното болшинство в Народното събрание или ще има безусловно болшинство.

До предварителния избор се стигна след ежеседмичните митинги в цяла Сърбия, провокирани от двете всеобщи стрелби през май. Тогава в учебно заведение в Белград тинейджър простреля девет възпитаници и охранител. Ден по-късно млад мъж стреля по хора в село покрай Белград, като умъртви осем души. Сред настояванията на протестиращите бяха държавното управление да поеме отговорност, както и да се приключи по-нататъшното поощряване на насилието в медиите и общественото пространство.

Това са четвъртите предварителни парламентарни избори, откогато Сръбската прогресивна партия ръководи страната. Последните бяха през април предходната година.

Опозицията упреква Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия в корупция, ограничение на медиите, принуждение против политическите съперници. 

Драган Джилас, един от водачите на опозиционната проевропейска коалиция „ Сърбия против насилието “, съобщи откакто гласоподава, че измененията в Сърбия към този момент са почнали.

“Не съществува такава мощ, която да ги спре. Народът е решен да живее в страна без неустановеност, да живее обикновено, без престъпност и корупция, без повдигане на цените, ” споделя Джилас в изказване пред медиите, оповестено в формалния му профил във Facebook.

Освен парламентарен избор през днешния ден има локален избор в самостоятелната област Войводина и в над 60 общини, в това число Белград. 

Право на глас имат 6,5 милиона сръбски жители. Те избират 250 депутати сред 2800 претенденти от 18 листи.

Сърбите гласоподават през днешния ден с вяра за по-добър живот и промени.

Дойдох да гласоподавам, с цел да изразя политическата си позиция. След изборите чакам известни промени в Белград, само че на държавно равнище – към момента нищо, сподели за Българска телеграфна агенция 46-годишният Мирко.

Пенсионерът Миле Маркович сподели, че гласоподава за бъдещето на децата си и че чака нещо по-добро за пенсионерите от тези избори.

За 42-годишната Марина гласуването е опция за смяна, на каквато се надява.

До 11 часа локално време (12 часа българско време) са дали своят вот 15,1 % от имащите право на глас по оценки на социологическите организации ЦеСИД и Ипсос.

Властите в Прищина не позволиха и този път косовските сърби да гласоподават в Косово. Белград не признава оповестената през 2008 година самостоятелност на тогавашната си област и това поражда нестихващо напрежение сред двете страни. Косовските сърби ще би трябвало да пътуват до Сърбия, с цел да упражнят правото си на глас.

Според изследванията на публичното мнение най-голяма поддръжка ще получи обединението към партията на президента Вучич - ръководещата Сръбска прогресивна партия, след нея се подрежда обединената проевропейска съпротива „ Сърбия против насилието “, носеща името на мотото на митингите след всеобщите убийства. На трето място се чака да бъде Социалистическата партия на Сърбия, която и в този момент е част от ръководството. Шанс да прескочат прага от три % за влизане в Скупщината имат още три обединения.

Изборите ще бъдат следени от близо 5590 локални и задгранични наблюдаващи, което е рекорден брой, заяви по-рано тази седмица ръководителят на Републиканската изборна комисия Владимир Димитриевич, представен от сръбските медии.

Сред задграничните наблюдаващи са представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на Делегацията на Европейски Съюз в Сърбия и на Европейския парламент.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР