Съпругата на сваления президент на Габон Али Бонго е обвинена в „пране на пари“

...
Съпругата на сваления президент на Габон Али Бонго Ондимба е
Коментари Харесай

Съпругата на сваления президент на Габон Али Бонго Ондимба е обвинена в "пране на пари" и други престъпления, каза прокурорът в петък, месец след като съпругът й беше свален от власт при преврат.

Силвия Бонго Ондимба Валентин, която е от френско-габонски произход, и един от синовете на двойката са обвинени от лидера на преврата, че са дърпали конците в богатата на петрол страна.

Техният най-голям син, Нуредин Бонго Валентин, вече е обвинен в корупция и присвояване на обществени средства с няколко бивши членове на кабинета и двама бивши министри.

Силвия Бонго беше обвинена от съдия-следовател в четвъртък и й беше наредено да остане под домашен арест, обяви Андре Патрик Ропонат по държавните телевизионни канали .

Тя също така е изправена пред други обвинения, включително за укриване и фалшифициране, каза той.

Силвия Бонго е под домашен арест в столицата Либревил, откакто превратът от 30 август свали завесата над 55-годишното управление на династията Бонго.

Тя е изолирана от съпруга си и нейните френски адвокати подадоха жалба в Париж срещу това, което според тях „изглежда е вземане на заложници“.

„Никой не е над закона, но законът трябва да се спазва за всички, “ каза един от нейните адвокати Франсоа Зимери пред AFP в петък.

„Какво да мислим за съдебна система, която държи хората в изолация седмици преди да им бъдат повдигнати обвинения, без да имат достъп до защита?“

Корупция

64-годишният Бонго, който управляваше централноафриканската държава от 2009 г., беше свален от военните лидери мигове след като бе обявен за победител на президентски избори.

Резултатът от изборите беше обявен за измама от опозицията и военните лидери на преврата, които също обвиниха неговия режим в широкоразпространена корупция и лошо управление.

Мнозина го видяха като акт на освобождение, а не като военен преврат.

Али Бонго беше избран, след като баща му Омар почина през 2009 г. след почти 42 години на власт.

Синът му Нуреддин Бонго Валентин беше обвинен по-рано този ден месец и поставени в временно задържане за предполагаема корупция.

Общо 10 души бяха обвинени по обвинения, вариращи от оперативни въпроси на избирателната колегия, фалшифициране и използване на печатите на републиката до корупция, присвояване на обществени средства и пране на пари, Ропонат каза на пресконференция.

Седем, включително Нуредин Бонго, са задържани.

Двама бивши министри – на петрола и благоустройството – също са задържани.

Бонго, който самият той беше под домашен арест няколко дни след преврата е свободен да се движи и да заминава в чужбина, каза новият военен управник на Габон генерал Брис Олигуи Нгуема седмица след преврата.

През октомври 2018 г. Бонго претърпя инсулт, който го остави извън строя за 10 месеца.

Олигуи , в реч пред Републиканската гвардия този месец, обвини бившата „Първа дама“ и Нуредин, че са „пропилели“ властта на президента.

„Тъй като след удара му те са фалшифицирали подписа на президента, те са давали заповеди на негово място“, каза той.

Обещания

Новият силен човек не губи време да предупреди, че корупцията вече няма да бъде толерирана.

Веднага след като завзема властта, той свиква около 200 бизнес лидери от Габон на среща. Излъчен по държавната телевизия, той строго предупреди бизнес лидерите срещу „свръхфактуриране“ и им каза да се ангажират с „развитието на страната“.

Той също обеща да се увери, че надценените пари „се връщат в държавата“.

Олигуи обеща да върне страната към гражданско управление с избори след преходен период, въпреки че не е определена времева рамка.

През последния месец той проведе напрегнат кръг от интензивни консултации с всички секции на население.

Той е създал институции за управление на страната преди нова конституция, която обещава да бъде „по-зачитаща правата на човека“ и ще бъде гласувана на референдум преди „свободни и прозрачни избори“.

Временният министър-председател Реймънд Ндонг Сима беше виден противник на Бонго и неговото правителство включва политици и членове на гражданското общество, които също се противопоставяха на Бонго, както и хора от бившия режим.

Олигуи обеща да подобри условията за бедните, но политическите, икономическите и социалните предизвикателства пред страната са значителни.

В третата най-богата нация в Африка по отношение на БВП на глава от населението, всеки трети живее под прага на бедността, според Световната банка.

(AFP )

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР