Съпругът на руско-американска журналистка, работеща за финансиран от правителството на

...
Съпругът на руско-американска журналистка, работеща за финансиран от правителството на
Коментари Харесай

„Искаме я обратно“, съпругът на американска журналистка, задържана в Русия, призовава за незабавното й освобождаване

Съпругът на руско-американска журналистка, работеща за финансиран от държавното управление на Съединени американски щати медийна компания, която е арестувана в Русия, прикани за нейното бързо освобождение

От КАРЕЛ ЯНИЧЕК Associated Press 11 ноември 2023 година, 6:17 ч.

ПРАГА -- Това не беше по какъв начин Павел Буторин очакваше да отпразнува годишнината си тази седмица, със брачната половинка си 21 години в съветски затвор и съвсем никаква връзка.

Руско-американската журналистка Алсу Курмашева — която работи като редактор на финансираното от държавното управление на Съединени американски щати радио „ Свободна Европа “ – е арестувана в Русия съвсем месец и е упрекната като не съумя да се саморегистрира като „ задграничен сътрудник “.

„ Алсу би трябвало да чества тази годишнина с мен и децата ни вкъщи, а не в съветски затвор “, сподели Буторин пред Асошиейтед прес в изявление в Прага на петък. „ Искаме я назад. Алсу би трябвало да бъде освободена допустимо най-бързо ”, сподели той очевидно покъртен.

Курмашева беше арестувана на 18 октомври, като стана вторият американски публицист, арестуван в Русия тази година, откакто репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович беше задържан по обвинявания в шпионаж през март. Тя е арестувана в център за задържане в очакване на развой, който може да я осъди на до пет години затвор.

Нейното тестване стартира през май, когато тя реши да пътува до съветския Татарстан, с цел да види болната си, стара майка за това, което трябваше да бъде малко пътешестване. На 2 юни тя се канеше да се качи на самолета за връщане за дома на интернационалното летище в Казан, когато беше краткотрайно арестувана, като паспортите и телефонът й бяха конфискувани и санкционирани за това, че не е записала американския си паспорт при съветските управляващи.

„ Но преди Алсу да успее да заплати санкцията, която в последна сметка беше издадена, тя беше упрекната в доста по-сериозно закононарушение и това е неналичието на регистрация като задграничен сътрудник “, сподели Буторин.

Държавният новинарски уеб страница Tatar-Inform сподели, че Курмашева е изправена пред обвинявания, че не се е записала като „ задграничен сътрудник “ и е събирала информация за съветските военни действия „ в с цел да предава информация на непознати източници. ”

Русия употребява юридическия термин, който носи спомагателен надзор и мощни пейоративни конотации, с цел да етикетира и накаже критиците на нейната публична политика.

Комитетът за отбрана на публицистите назова обвиняванията против Курмашева „ подправени “, заявявайки, че нейното задържане „ е още едно доказателство, че Русия е решена да задуши самостоятелното отразяване. ”

Буторин сподели, че брачната половинка му не е пътувала до Русия като публицист и не е правила репортерска работа там.

„ Алсу беше добре наясно с рисковете, свързани с вероятно пътешестване до Русия ", добави Буторин. " Но тя е предана щерка. "

Той сподели, че има вяра, че брачната половинка му е затворена, " тъй като е журналистка в Радио Свободна Европа и е американска гражданка. "

Курмашева рапортува за общностите на етническите малцинства в републиките Татарстан и Башкортостан в Русия, в това число планове за отбрана и опазване на татарския език и просвета макар „ засиления напън “ върху татарите от съветските управляващи, сподели нейният шеф.

Независими медии и публицисти в Русия са изправени пред голям напън, откакто Кремъл изпрати войски в Украйна през февруари 2022 година Властите одобриха закон, криминализиращ „ разпространяването на погрешна информация “ за съветската войска.

Анализатори показаха, че Москва може да употребява затворени американци като разменна монета, откакто напрежението сред Съединени американски щати и Русия скочи, когато Москва изпрати войски в Украйна през 2022 година Най-малко двама американски жители, задържани в Русия през последните години – в това число звездата от WNBA Бритни Грийнър – бяха разменени за руснаци, арестувани в Съединени американски щати

Русия не е уведомила управляващите на Съединени американски щати за местонахождението на нейното задържане и тя не е получила консулски достъп, сподели Буторин.

Единственото средство за връзка с Курмашева е посредством предаване на „ бележки към нея. Знаем, че тези бележки са цензурирани “, сподели Буторин, без да дава повече детайлности.

посредством предаване на бележките й, цензурирани от съветските управляващи. Буторин не посочи по какъв начин фамилията й в Русия получава сходни бележки.

Той сподели, че няма доста информация по отношение на обвиняването против Алсу, само че това, което знае, е, че в килията й е много студено.

Той беше признателен за метода на Държавния департамент на Съединени американски щати към случая.

„ Надявам се, че държавното управление на Съединените щати употребява всяка опция и всички налични средства, в това число определянето на Алсу като непозволено арестувано лице, с цел да подсигурява бързото й освобождение от съветския арест. "

„ Искаме Алсу да знае, че не е сама “, сподели Буторин. „ Искаме тя да знае, че ще я измъкнем оттова и не пестим старания, с цел да я освободим допустимо най-скоро. “

Семейството има сложен миг обаче за справяне със обстановката.

„ Имаме дребни дъщери, само че те са доста мощни “, сподели Буторин. „ Но майка им им липсва, те желаят да си я върнат. “

___

Даша Литвинова в Талин, Естония, способства.

Водещи истории

ABC Новини онлайн

Денонощно отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Правила за дискретност на мрежата на ABC News
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР