Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев в качеството си на

...
Съпредседателят на Продължаваме промяната Асен Василев в качеството си на
Коментари Харесай

Асен Василев имал подозрения за имената в "Магнитски 2" заради запитвания от САЩ през 2021 г.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев в качеството си на длъжностен министър на финансите през 2021 година разполага с информация за запитвания от страна на Съединени американски щати за избрани хора и компании от България. Исканията са съвпаднали по време с излизането на и това му е дало учредения да подозира, че се приготвя и втори подобен лист с съответни имена.

Василев заяви това в изявление за Българска национална телевизия като акцентира, че информацията е служебна и е в границите на партньорството сред службите.

 ГЕРБ за абсурда ГЕРБ за абсурда " Магнитски ": Карат ни да се подценяваме и оправдаваме

" Ние знаем, че още като длъжностен кабинет, когато излязоха първите наказания, имаше искане от Министерството на финансите на Съединени американски щати за избрани имена и компании. Те организираха следствия и ние сме предали информацията, която е в компетентността на съответните служби. Това е служебна информация. Обменът на информация тече сред партньорските служби ", сподели той. Напомни, че в продължение на две години българските служби не са получавали информация от сътрудниците си поради хакерския пробив в Национална агенция за приходите, само че след това доверието било възобновено.

" За наказания се приказва от предишното лято, само че те зависят от подписа на президента на Съединени американски щати. Ако някой ви каже по кое време тъкмо той ще постави подписа си, съгласно мен ви лъже ", разяснява някогашният финансов министър.

Според него " не е удачно друга страна да ни каже кои закони да приемем ", а България би трябвало да го направи сама и точно по тази причина законите, свързани със правосъдната промяна са включени в Плана за възобновяване.

Запитан дали " Продължаваме промяната " ще поддържа законопроектите, готови от служебния министър на правораздаването Крум Зарков Василев отговори, че има възражения против това, че президентът е изключен от обсега на лицата, които би трябвало и могат да бъдат разследвани. " Няма да подкрепим изключение, " сподели той.

 Атанас Атанасов: Имам проект за импийчмънт на Радев, той се държи като монарх Атанас Атанасов: Имам проект за импийчмънт на Радев, той се държи като монарх

В отговор на въпрос подари поддържа концепцията за импийчмънт на президента, дефинирана от водача на ДСБ Атанас Атанасов, Василев сподели, че сега от страна на президента и назначеното от него служебно държавно управление има редовно неуважение на решенията на Народното събрание - съответно на решението за целенасочени старания за влизане на страната в еврозоната и решението за даване на военна помощ за Украйна. " Изключително значимо е никой да не се слага над волята на Народното събрание, когато тя е ясно изразена Няма по какъв начин президентът или различен да организира политика, която му опонира ", сподели Василев.

По въпроса за предварителното преустановяване на мандата на президента сподели, че тематиката не е на дневен ред преди да има парламент, само че откакто тематиката е повдигната, ще бъде разисквана.

По тематиката за решаващата военната помощ за Украйна, за която се разбра от журналистическо следствие едвам преди месец, Василев отговори, че при ръководството на кабинета " Петков " е оказвана военна помощ по схемата " ленд лийз " с финансиране от Съединени американски щати и Англия, по каквато Съветският съюз е бил подпомаган по време на Втората международна война. " Представете си, че Варна, Русе, Велико Търново някой ги е завзел. Какво съгласно вас българските генерали би трябвало да създадат - да вдигнем белия байрак или да опитаме да си ги върнем назад?! " попита риторично той.

На възрожденските флагове написа " Свобода или гибел ", а не " Мирно общуване ". 
 Асен Василев,
съпредседател на " Продължаваме промяната "

Запитан дали " Продължаваме промяната " биха управлявали с ГЕРБ, Асен Василев отговори с " Не, не мисля ". За други партньорства (освен общата коалиция с " Демократична България " ) сподели, че зависи от това дали останалите партии ще се очистят от корупцията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР