Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков официално заяви желанието на коалицията

...
Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков официално заяви желанието на коалицията
Коментари Харесай

Кирил Петков е против Габриел да е хем премиер, хем външен министър: Това не е нормално!

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков публично съобщи желанието на обединението Николай Денков да бъде външен министър. Пред медии в коридорите на Народното събрание той сподели, че не било обикновено да се желае един човек да е хем министър председател, хем министър на външните работи, визирайки Мария Габриел.

Според него на никое място нямало документ, в който да пишело, че Мария Габриел би трябвало да съвместява и двете функционалности. " Най-важна е декларацията сред нея и акад. Денков. Там е разказано, че би трябвало да има ротация на двамата ", добави той.

 

Кирил Петков обаче още веднъж излъга, тъй като в управническата стратегия ясно е записано, че след " размяната акад. Николай Денков ще бьде заместик министьр-председател и министьр на образованието и науката ".

 (виж факсимилето)

 

" Един министър председател би трябвало да е министър председател. Това е най-тежката корона в страната ", опита да аргументира желанието на ППДБ Кирил Петков.

 

Целим да има минимални земетресения в ръководството, да има минимални промени. За нас е значимо да има цялостна ротация сред Мария Габриел и акад. Николай Денков, изясни Петков по какъв начин в Политическа партия схващат ротацията.


По думите му най-логично е Мария Габриел да бъде единствено министър председател. 
Това е тежка задача и не мислим, че би трябвало да се съвместява с външен министър. Да си министър председател значи, че имаш отговорност към всички министерства. Тази задача е доста тежка и по никакъв метод не е хубаво да се съвместяват повече от една роля. 

 

Най-добре е акад. Денков да бъде вицепремиер и министър на външните работи, посочи Петков. 


" В Европейски Съюз няма нито един министър председател и външен министър дружно. Едновременно с това има доста формати в Европейски Съюз, където се явяват единствено външните министри. Ще е необичайно българският министър председател да бъде на тези формати. Също ще е необичайно да нямаме посланичество там. Денков и Габриел са доста добър екип. Ние заставаме зад Мария Габриел, тя ще бъде доста добър министър председател. Добрият статут на Габриел и Денков може да бъде непокътнат доста добре, в случай че те си сменят цялостните позиции ", добави съпредседателят на Политическа партия. 


" Не мисля, че някой може да си намерения, че ще се счупи сглобката, тъй като някой желае да има искания да има премиерски пост и министерски пост. Това за мен е несъстоятелна теза.

Правителството би трябвало да продължи да ръководи с ясна стратегия и цели. В този миг нашия фокус е Мария Габриел да бъде министър председател и държавното управление да продължи с дребни промени. Мисля, че ГЕРБ са на същото мнение. Държавата не би трябвало да бъде поставяна във вакуум. Колкото по-малко ротации се случват, толкоз по-смислено, тъй като могат да продължат политиките, които са правени до този миг. Ако в този момент се сложат нови хора, занапред ще би трябвало да се срещат с всичко ", уточни още Петков.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР