Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов прочете декларация от парламентарната

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов прочете декларация от парламентарната
Коментари Харесай

ДБ остава в коалицията при нулева зависимост от Русия и скъсване с обслужването на Путиновия режим

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов прочете декларация от парламентарната естрада. Той настоя за нулева взаимозависимост от Русия. По думите му Руската федерация от десетилетия преследва задачата си за пренареждане на международния ред. " България с деяние или безучастие обслужваше Путиновия режим. Да се отстранен всички форми на накърнимост ", желаеха от Демократична България.

В същото време ръководството затъвало в дребни проблеми, съгласно него,а опозицията подлагала на критика властта, вместо да поддържа с опитите да се отърсим от съветско въздействие. Иванов желае обединението да има ясна позиция. Службите за сигурност би трябвало да се с укрепен потенциал, за закриване противодействат на съветско въздействие у нас. Трябва да се ускори и потенциала на Съвета за сигурност към Министерски съвет. Армията би трябвало да бъде превъоръжена, желаят още от Демократична България.

Пълен текст на декларацията:

Руската война против Украйна съставлява логичен свършек на дългогодишните опити на Путиновия режим да ревизира интернационалния ред и да наложи своята надмощие и модел на развиване в Източна Европа. От десетилетия Кремъл преследва тази своя цел в целия район посредством необятен набор от принадлежности за заплашване и безнравственост, пропагандна обработка на публичното мнение, слагане в икономическа взаимозависимост, ерозиране на институциите и корумпиране на управническия хайлайф.

България е измежду най-силно засегнатите от този вид хибридно навлизане страни в района. Поредица от ръководства си затваряха очите за тази опасност и, директно или непряко, с дейности или безучастие, обслужваха путиновата политика на наша територия. 24 февруари би трябвало да послужи като миг на истината за обществото и политическата ни класа. Българската политика би трябвало да претърпи сериозна смяна посредством ясно целеполагане и воля за обединяване към националния ни интерес. Планомерното унищожаване на всички форми на накърнимост, навлизане и въздействие от страна на Кремълския режим би трябвало да бъде изведено като съществена национална задача в границите на една систематична политика по депутинизация.

Правителството прави значими старания в тази тенденция, само че, по наше мнение, те не съставляват повсеместен и пореден политически курс на ръководещото болшинство. Управляващата коалиция затъва в дребни свади, съмнения, неефективност и липса на ясно избрани цели пред лицето на рецесията, отключена от съветското навлизане в Украйна. Опозицията, даже в тези свои елементи, които се афишират за систематични и евроатлантически, нападна с популизъм ръководството, даже и когато то прави старания да се оправи с наследените форми на съветско въздействие, като да вземем за пример бързото освобождение от енергийната взаимозависимост от Москва.

В обществото ни царува илюзията, че породената от Путин война някак може да бъде пренебрегната или да остане без последствия за нас. Разпространява се отровата на съветската агитация. Надделява самоубийствената неистина, че склоняването на глава пред Кремъл и извръщането на очи от закононарушенията, които прави Русия, някак си ще ни спестят нуждата да отстояваме свободата, полезностите си и европейския си метод на живот.

След безуспешното изпитание да реализираме единодушие в ръководещата коалиция към ясна позиция в поддръжка на личния ни български интерес украинският народ да успее да отблъсне съветската експанзия, ние от " Демократична България " разбираме, че е време да променим метода си. Считаме, че премахването на съветското въздействие в страната ни следва да бъде декларирано като съществена наша задача и като водещ аршин за оценка на работата на ръководството, съдружното болшинство и Народното събрание като цяло, и, надлежно, на смисъла на тяхното битие.

Извеждаме следните цели:

Сектор сигурност - Повишаване на потенциала на службите за сигурност за противопоставяне на всички форми на съветско въздействие и хибридно влияние против България, в това число посредством:

Лустрация посредством използване на стратегия за инспекция на чиновниците на специфичните служби за интегритет и преданост към българската държава;
Оценка на успеваемостта на другите звена и използване на цялостна стратегия за повишение на потенциала им за контраразузнаване и битка с хибридни офанзиви, агитация и дезинформация;
Засилване на потенциала на Съвета по сигурността към Министерски съвет за съгласуване и надзор върху работата на службите;
Засилване на парламентарния надзор върху работата на службите.

Отбрана - използване на амбициозна стратегия за решителна рационализация на българската войска посредством вложения в човешкия капитал, превъоръжаване, развойна активност и съдействие в границите на НАТО, в това число:
Програма за ускорено придобиване на ново въоръжение и техника;
Пълноценно възползване от опциите за придобиване на въоръжение от съдружниците против даване на наши остарели платформи;
Готовност разноските за защита да доближат, а при планова подготвеност и да надвишават 2% от Брутният вътрешен продукт най-късно през 2023 г.;
Създаване на капиталов фонд за превъоръжаване и резистентност на отбраната;
Повишаване заплащането в армията;
Програма за развиване и поддържане на многонационални сили на наша територия, подсилване на съюзническата бойна група, продължение на взаимния Air Policing със съюзническо присъединяване, активиране на координационния център за морска сигурност във Варна като детайл от мрежите на НАТО и ЕС;
Създаване на акселератор сред Министерството на нововъведенията и растежа и Министерствотото на защитата, промишлеността, университетския бранш за внедряване на най-съвремени технологии в защитата и целия бранш за сигурност.

Дипломатически връзки - поетапно използване на правилото за пропорция в числеността на българската задача в Москва и съветската - в София, до края на тази година.

Енергетика - да си сложим като национална цел постигането на нулева взаимозависимост на българския енергиен бранш от Русия, в това число посредством:

Продължаване и обезпечаване на необятна парламентарна поддръжка за обезпечаване на доставки на газ от източници, самостоятелни от Русия;
Пълноценно потребление на всички благоприятни условия, свързани със Зелената сделка;
Постигане на самостоятелност от Русия на доставките на петрол и гарантиране, че активността на " Лукойл " в България ще подхожда на българското и европейско законодателство и ползи
Решаване на въпроса с различни доставки на гориво за АЕЦ " Козлодуй "

Санкции и изключителни ограничения - създаване на български пакет от наказания във връзка с Руската федерация и съответни физически и юридически лица, свързани с РФ и на специфични принадлежности за тяхното дейно използване, в това число:
Инструментариум за заледяване и вдишване на надзор върху активи на РФ или други глобени лица;
Инструментариум за следене, управление и осветление на финансови потоци от съветски източници, в това число ориентирани към медии и политически и публични организации в България;
Възможност за прекъсване на свързани с русия капитали от нахлуване в стратегически сектори;
Премахване на всички инвеститорски привилегии на глобени и свързани с тях лица;
Възможност за вдишване на надзор върху стратегически обекти, които сега са следени от свързани с РФ или режима на Путин лица (например по крайбрежието или сериозна инфраструктура).

Икономика - политиките, ориентирани към обезпечаване на националната енергийна самостоятелност следва да бъдат съпроводени от ограничения за поддръжка на засегнатите от вероятните неподходящи стопански резултати при деликатно таргетиране по време, субекти и размер.

Правосъдие и битка с корупцията - корупцията е главен портал за навлизане на съветско въздействие в разнообразни аспекти на публичния живот, а депутинизацията постанова реформирани и ефикасни органи правосъдната власт, както и за предварителна защита на корупцията. Ето за какво правосъдната промяна е основен детайл от политиките по депутинизация, в това число:

Ускорено привеждане в деяние на заложеното в съдружното съглашение във връзка с преформатирането на антикорупционната комисия КПКОНПИ;
Нов цикъл от съвещания за сформиране на парламентарно болшинство за смяна в конституцията за промяна на Висшия правосъден съвет и прокуратурата
Консултации за вероятните формати на осъществяване на процедурите за попълване на парламентарната квота във Висш съдебен съвет и на състава на Инспектората на Висш съдебен съвет, доколкото изискват конституционно болшинство от 2/3;

Медии и публичен живот - противопоставяне на съветската агитация, подправени вести и други форми на хибридно влияние в медиите, обществените мрежи и публичния живот при гарантиране на демократичния темперамент и законната независимост на словото и възбрана за потребление на знаците на Путинския режим и съветската експанзия в Украйна.

Ще настояваме тези цели да залегнат в една управническа стратегия на държавното управление, както и да бъдат отразени в законодателната стратегия на болшинството и да бъдат надлежно обезпечени при актуализацията на бюджета. Съответно, ще предизвикваме договаряния с мандатоносителите от " Продължаваме промяната " и останалите съдружни сътрудници в тази посока.

Смятаме, че тези цели следва да се трансфорат в основа за реализиране на политически консенсус, което да подсигурява необятна парламентарна поддръжка за тяхната реализация. Съответно, ще стартираме съвещания в Народното събрание, за приемане на декларация за национално обединяване към гореизброените цели. Ще предложим и други съответни парламентарни принадлежности за търсене на разговор и общо деяние в тази посока.

Всеки от гореизброените цели ще бъде допълнен и създаден и ще стане основа за съответни законодателни оферти и други дейности с подобаващи парламентарни принадлежности от страна на " Демократична България ".

Знаем ясно, че страната има потребност от решителни дейности, а не от още едни избори и ето за какво, както и до момента, ние няма да спекулираме с ултиматуми и закани, че ще напуснем ръководството. Декларираме в името на какво сме подготвени да го поддържаме и заявяваме по какъв начин тъкмо имаме намерение да работим за неговата непоклатимост и триумф.

Убедени сме, че виновните политици и народни представители ще схванат, че след 24 февруари ние не можем да не приспособяваме програмните си цели и формулата на работа на ръководството, болшинството и Народното събрание към новите действителности. Време е за отговорност и разговор, а не за следващи раздори и драми.

Възприемането на горепосочените цели не е просто правилният отговор на заканите за родината ни от страна на Путиновия режим. То е и допустимо най-хубавата основа за образуването на дейно реформаторско ръководство с явен фокус. Скъсването с путиновият модел и въздействие в България, значи страната уверено да излезе от блатото. Означава действителна битка с корена на корупцията. Означава същинско излекуване на институциите. Означава амбициозна рационализация и отприщване на капацитета за икономическо развиване. В този сложен миг, ние имаме исторически късмет да освободим България от най-тежките и упорити обременености, които спъваха нейния прогрес. Да действаме!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР