Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов призова ЦИК да “се

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов призова ЦИК да “се
Коментари Харесай

Демократична България поиска от ЦИК независим одит на машините за гласуване |

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов прикани ЦИК да “се вземе в ръце ” и да подсигурява прозрачността на гласуването с машини на 4 април като допусне представители на политическите сили за самостоятелен одит на машините.

Вчера се разбра, че ЦИК отхвърля предлагането за самостоятелен одит с претекста, че представители на партиите и обединенията, участващи в изборите, не са самостоятелни за разлика от държавните институции, които ще правят инспекцията за сходство.

“Искам тук да попитам великите мислители в ЦИК, сътрудници, спор на ползи ли е, че ЦИК е формиран от представители на партиите? Конфликт на ползи ли е, че секционните изборни комисии са формирани от представители на участниците в изборния развой? Конфликт на ползи ли е, че в изборния развой наблюдаващи на това какво се случва се излъчват от участниците в изборния развой? Не, сътрудници, това е главен принцип на гарантиране на доверие в изборния развой, тъй като тези, които вземат участие са тези, които имат интерес, а не спор на ползи ”, съобщи Христо Иванов във видео, излъчено онлайн във фейсбук.

Той уточни, че единствено когато всички участници в процеса могат да следят подготовката и провеждането на изборния развой, може да се подсигурява доверието и честността на изборите.

“От всички вероятни причини, които чаках да чуя от ЦИК, видях най-абсурдния от правна позиция - че сходен одит, самостоятелен от всички участници в изборния развой, бил самостоятелен заради спор на ползи от крайния резултат на съответните избори. (...) Ако приемем за верен техния мотив, че политическите участници не могат да се включват в процеса на гарантиране транспарантни и почтени избори, тъй като били в спор на ползи с крайния резултат, това би означавало да забраним на секционните комисии, на членовете на СИК, които са излъчени от другите политически партии, които имат интерес от крайния резултат на избора да броят бюлетините. Съзнавате какъв парадокс е това ”, разяснява юристът Надежда Йорданова, която е и претендент за депутат от 23 и 26 МИР.

Тя напомни, че “Демократична България ” изиска в самостоятелния одит да бъдат включени представители на всички партии и обединения, както и на неправителствените организации, които следят процеса.

Божидар Божанов от Демократична България прикани ЦИК да преразгледа решението си. Той настоя и комисията да се ангажира с съответни периоди по кое време ще бъде изработен одитът на машините, предоставен на ДАЕУ, БИС и БИТ, както и документите от тяхната инспекция да бъде обществено оповестена. В идващото Народно заседание ние ще предложим законодателни промени за самостоятелен одит на машините за гласоподаване, ангажира се той.

“Господа и дами от ЦИК, вземете се в ръце и разберете, че би трябвало да гарантирате прозрачността на въвеждането на машините. Разберете, че би трябвало да дадете достъп на всички участници в процеса, до това с каква технология ще бъде извършен този развой, тъй като без това фундаментално не може да има доверие в това по какъв начин са били извършени и приложени тези машини, с какъв програмен продукт. Това е фундаментален въпрос и аз приканвам за обикновен здрав разсъдък, тъй като другояче следствията ще бъдат извънредно тежки, не за мен или за тук някакви писарушки, а за българската народна власт и за опцията в България да имаме действително рестартиране на политическия развой и действително доверие в резултата от тези избори. Това е залогът и когато става дума за този залог, всички имаме законен интерес да знаем по какъв начин тъкмо се провеждат и се организират изборите. Стига тъпотии, дайте достъп! ”, прикани още съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР