Съпредседателите на Демократична България - Христо Иванов от Да

...
Съпредседателите на Демократична България - Христо Иванов от  Да
Коментари Харесай

Демократична България“ поиска спиране на сделката с Гергов за варненския ЦУМ

Съпредседателите на " Демократична България " - Христо Иванов от " Да България ", Атанас Атанасов от ДСБ и Владислав Панев от " Зелените " обявиха, че обмислят да сезират Европейската комисия за прекъсване на договорката на община Варна за покупка на " ЦУМ - Варна " АД за над 43 милиона лв. от Георги Гергов.
Атанасов и Иванов дадоха конференция в морската столица.

От политическата групировка към този момент са сезирали по случая регионалния шеф и варненската окръжна прокуратура.

Ако подхванатите до момента дейности не доведат до преустановяване на договорката, следва за проблема да бъде осведомена и Европейската комисия поради непозволена държавна помощ,

От обединението разпространиха изказване в което се упорства регионалният шеф да упражни пълномощията си и да върне на Общинския съвет решението за покупката та на " ЦУМ - Варна " за ново разискване или да оспори законосъобразността му пред административния съд. Освен това молят Окръжната прокуратура да подаде митинг пред административния, като оспори законосъобразността на решението на Общинския съвет и изиска прекъсване на предварителното му осъществяване.

Основанията за сходни правни дейности са посочени от " Демократична България " в седем пункта:
Решението на Общинския съвет е в нарушаване на Конституцията и на Договора за действие на Европейски Съюз. То е нецелесъобразно и в ущърб на жителите. Предвижда се договорката да бъде финансирана със средства от държавния бюджет. С необяснима скорост, на 10 октомври Министерският съвет одобри Постановление № 219/2018г. за трансфер на 43 244 000 лв. на община Варна, само че парите са за " решение на инфраструктурен проблем ". В Решението на ОбС-Варна за покупката на " ЦУМ - Варна " АД не е посочен " инфраструктурен проблем ", а ясно се показва единствено покупката на 100% от капитала на " ЦУМ-Варна " АД. Всички условия сочат, че то цели само голяма сума обществени средства да бъдат предоставени на съответно лице - Георги Гергов, а не да се реши действителен проблем на градската среда и благоустройството на град Варна. В Решението на Общински съвет - Варна е посочено, че договорката за " ЦУМ - Варна " АД, би трябвало да е с " Пълдин туринвест " АД. От документите е видно, обаче, че " Пълдин туринвест " не е притежател на тези акции от 02.07.2018 година, когато ги е продало на " Слънчев ден " АД. Няма пояснение за какво Община Варна купува акции от комерсиално сдружение (което в продължение на години генерира загуба), а не купува единствено терена, за който се твърди, че е " дълготраен проблем " в центъра на града. Оценката, по която е избрана цената от над 43 млн. лв., се базира на планирано застрояване (в нарушаване на настоящи нормативи) и мислена продажба на търговски обекти и паркоместа върху мощно спорен терен без Подробен устройствен план, без каквито и да е било утвърдени строителни бумаги, даже без абстрактен план. Няма юридически разбор на имуществото на купуваното сдружение " ЦУМ - Варна " АД и няма никаква изясненост какво тъкмо в действителност се купува.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР