Съотношението ГЕРБ и ДПС срещу всички останали е 1:2 БСП е

...
Съотношението ГЕРБ и ДПС срещу всички останали е 1:2
БСП е
Коментари Харесай

Доц. Светослав Малинов: Хит на вота няма да има, Радев е фа...

Съотношението ГЕРБ и Движение за права и свободи против всички останали е 1:2

Българска социалистическа партия е доста покрай ролята на главен балансьор

На изборите хората ще кажат на политиците - не правете като Има Такъв Народ предишния път, направете коалиция

Радев е любимец, само че борбата за президент не е предрешена

- Доц. Малинов, каква е мобилизацията на старта на акцията?

- Засега мобилизацията е извънредно добра. Всички чакахме отмалялост от следващите избори, само че очевидно сливането на парламентарни и президентски избори, с изключение на много отрицателни, има най-малко една положителна характерност - усилва мобилизацията за гласоподаване.

.......................

- Новият план „ Продължаваме промяната “ ли ще е шлагерът на тези избори?

- Засега са ясни общите пропорции. Вотът се разделя на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които бяха в гръбнака на предходното ръководство, и останалите, като съотношението е 1 към 2. Тази съразмерност е извънредно устойчива от година насам.

Новата групировка стъпва на полето на анти ГЕРБ-ДПС обединението от гласоподаватели и пренарежда нещата. Искрено се надявам новият политически план на Петков и Василев да притегли гласоподаватели, които не са дали своят вот за една от протестните партии или Българска социалистическа партия.

Така че няма да има шлагер на тези избори, без значение че има нова групировка, която може да е втора, може да е и пета. Резултатите ще бъдат сходни, а очакванията са за съставянето на устойчиво държавно управление.

Но упоритостите им за 30 % няма по какъв начин да се осъществят. Нека да знаят водачите на групировката, че чарът им от това да са служебни министри напълно несъмнено не е задоволителен за сериозна, по-голяма поддръжка.

Това, което им даде доста мощно начало - поддръжката на Румен Радев и на служебния кабинет, в действителност е техният таван. Не може да се чака хора, основани като политически креатури на Радев, да произведат някакъв същински поврат в желанията на хората. Те просто пренареждат настроения, завършени в последната година.

- Появи се напрежение в дясното, в Демократична България, евентуално около реденото на листи. Чуха се даже гласове за оставки на съпредседателите Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов. Възможно ли е новата групировка, макар намигванията <210> вляво, да провокира десни земетресения?

- Всичко, което става в преддверието на избори, на изборна акция, е дискредитирано като идея. Дори да има учредения, самото време значи, че се търси избирателен резултат или е плод на разочарования, свързани с кандидатдепутатските листи.

Натрупали сме задоволително опит, с цел да не се поддаваме на такива глупави провокации. Но в действителност новата групировка несъмнено стъпва на полето на протестния избор и при всички положения някой ще пострада.

Възможно е ИБГНИ да пострадат най-вече. Ако тази групировка остане отвън Народното събрание, това ще е поради появяването на новия състезател. В момента има понижаване в Демократична България, само че то не е доста съществено. Проблемът е, че контрастира с упованията за напредък, за прилив на гласове, което беше разумно.

Но сега ме тормози друго число - това, че Лозан Панов към този момент няма рейтинга на Демократична България. Учудвам се, че към момента не е получил 100 % поддръжка от гласоподавателите на Демократична България, с чийто профил се припокрива изцяло. При това Панов е скритото оръжие на обединението, с цел да усили парламентарния си избор.

- Т.е. да чакаме, че новата групировка ще източи гласове от протестните партии - Демократична България, ИТН?

- Ще пернат от всички протестни партии, в това число и от Българска социалистическа партия.

Едно е несъмнено - не могат да привлекат хора от ГЕРБ и Движение за права и свободи, защото цялата им еднаквост, говорене са свързани с офанзиви против тези две обединения. За Политическа партия няма да гласоподават и националистическите обединения, част от тях са колаборирали с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това е сигурното.

Накрая може да се окаже, че от позиция на общата съразмерност на гласовете влизането в Народното събрание на новата групировка единствено пренарежда, без да дава нищо ново.

- Ако Политическа партия източи гласове от всички, връща ли това Българска социалистическа партия в играта? Ще се окаже ли, че те са наложителен фактор, без който протестните партии не могат да сформират кабинет в 47-ия парламент?

- Българска социалистическа партия в никакъв случай не е излизала от тази игра - и в предходния парламент беше наложителен детайл от съдружно държавно управление. Сега може да е част от тази игра, само че като водещата партия.

В предходния парламент водещата партия беше Има Такъв Народ. Сега Българска социалистическа партия може да получи първия мандат за сформиране на анти ГЕРБ-ДПС държавно управление, защото успеха на ГЕРБ сега наподобява сигурна, само че това е дежавю, същото, което стана през април.

ГЕРБ победи, повъртя мандата и го върна. Същото ще стане и в този момент. Пропорцията две трети анти ГЕРБ-ДПС и една трета ГЕРБ и Движение за права и свободи е необикновено устойчива. Но смяната не идва от българските гласоподаватели, тя би трябвало да пристигна от държанието на политиците. Българските гласоподаватели споделиха, че желаят ГЕРБ и Движение за права и свободи да са в съпротива и споделиха на другите: ​направете съдружно държавно управление!

И в този момент ще кажат същото, единствено че ще прибавят нов политически състезател. Ще има и друго обръщение: направете коалиция и недейте да вършиме като Има Такъв Народ предишния път! Това ще кажат българите.

- По-голям ли ще е обаче шансът този път за сформиране на постоянен кабинет?

- В момента имаме ясна задача за сформиране на държавно управление и тя е следната: партията от групата анти ГЕРБ-ДПС, която се озове с мандат, би трябвало да прави противоположното на това, което правеше Има Такъв Народ. И държавно управление ще има.

- Ще избави ли от отпадане ИБГНИ пренареждането за листи с водачи локални известни персони?

- Възможно е да отпаднат, макар че вършат каквото могат, с цел да си подсигуряват влизане в Народното събрание. Те обаче също като Продължаваме промяната нямат претендент за президент и страдат от това. Когато подкрепяш общ претендент за президент с още пет обединения, не можеш да привлечеш спомагателен избор.

Особено за дребните обединения е наложително да имат претендент за президент, когато се борят за влизане в Народното събрание.

Никой няма да се откаже да гласоподава за партия, която е показала храброст да издигне претендент за президент. Това е ходът на Възраждане, който ще им реши може би казуса за влизане в Народното събрание.

- Трима мощни претенденти влизат в президентската борба, за пръв път и Движение за права и свободи издигна собствен претендент. Как ще се отрази това на резултата?

- Най-важното за президентските избори на старта на акцията е, че на нито един от тримата кандидати, от които Румен Радев и проф. Анастас Герджиков имат много сериозна преднина, не му доближават гласове за победа, в случай че се имат поради единствено партиите, които застават зад тях. Не излиза даже сметката на Радев, в случай че той не притегли нови гласове отвън Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Политическа партия и ИБГНИ.

Следователно всички кандидат-президенти би трябвало да стартират акцията си с ясна мисъл по какъв начин ще усилят поддръжката си, в случай че се окажат на балотаж. Засега виждам единствено неточности в тази тенденция.

Румен Радев направи неточности с непремерен ход, отчуждавайки гласоподавателите на Движение за права и свободи надалеч преди акцията. Плюс това го поддържа предприемчив комитет, цялостен с някогашни сътрудници на Държавна сигурност, което прави доста мъчно събирането на дясноцентристки избор.

Проф. Герджиков пък бе повдигнат от Инициативен комитет, цялостен с ярки фигури от ГЕРБ, направи опити да приказва за триумфи на ръководството на ГЕРБ, което няма да му донесе нито един спомагателен глас. И Лозан Панов, който би трябвало да се бори за известност, да притегли хора отвън тази тясна, по-елитарна група гласоподаватели на Демократична България.

Така че тази акция за Румен Радев, който е неоспорим любимец, ще е доста по-тежка от първата му. Много по-нисък резултат ще има и няма да има тази вълна в негова поддръжка, каквато имаше. Състезанието ще бъде доста оспорвано.

- Възможно ли е обаче Радев да загуби?

- Смятам, че Румен Радев ще завоюва на първи тур, само че тясната партийна сметка не излиза на втори тур, трябват нови гласове. Радев на процедура би трябвало да завоюва гласовете най-малко на Демократична България и на още някой. Не мисля, че ще ги завоюва с това държание.

Ако на втори тур са Радев против Герджиков, гласовете на Лозан Панов няма да отидат за Радев. Може да не отидат и за Герджиков и просто да се стопят в нищото.

Анти ГЕРБ-ДПС настроението може да е задоволително за образуване на болшинство, само че мъчно ще стигне за безспорна победа на президентските избори, би трябвало още нещо.

- Доколко изборите 2 в 1 ще усложнят обстановката?

- Неизбежно ще има преливане на гласове, няма по какъв начин да се разделят двете акции.

Единственият позитив ще бъде, че гласуването на първи тур ще бъде малко по-високо, в сравнение с би било, в случай че изборите бяха разграничени. И може би няма да има чак толкоз доста сили и мотивация за компромати.

Има отмалялост и не се знае по какъв начин тези неща работят в такава конюнктура. Например офанзивата против Кирил Петков за двойното поданство, която не е черен пиар, а факт, няма да му навреди - не всяко нарушаване е глобено от гласоподавателите. Напротив, той ще стане още по-симпатичен с обстоятелството, че се е отказал от канадско поданство.

ВИЗИТКА

Доц. доктор Светослав Малинов е началник на Катедра " Политология " в Софийския университет. Един от създателите на ДСБ, народен представител 40-ото Народно събрание през 2005-2009 година, два пъти народен представител в Европейския парламент. Завършил е политология в СУ „ Св. Климент Охридски”. Специализира политическа доктрина в Осло и Ню Йорк, има магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Англия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР