Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асанж беше един от тримата финалисти

...
Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асанж беше един от тримата финалисти
Коментари Харесай

Съпругата на Асанж: САЩ го съдят за публикации, за които ЕП го номинира за награда

Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асанж беше един от тримата финалисти в номинациите на Европейския парламент за Наградата Сахаров - премията, която Екологичен потенциал присъжда всяка година на деятели в региона на правата на индивида. Преди 12 години Джулиан Асанж загуби свободата си след издание на изтекли секретни документи на администрацията на Съединени американски щати, разкриващи крити истини и военни закононарушения в Афганистан и Ирак. В момента той се намира в английски затвор. От негово име в Екологичен потенциал беше брачната половинка му Стела Асанж.
Единственото телевизионно изявление по време на визитата си в Екологичен потенциал в Страсбург тя даде пред Милена Милотинова за предаването БРЮКСЕЛ 1 по Bulgaria On Air.

" Изключително мощен политически сигнал е, че Европейският парламент е избрал Джулиан за финалист тази година в най-важната премия на Европейския съюз - за правата на индивида и свободата на мисълта. Джулиан е в пандиза " Белмарш " в Лондон, където е от 11 април 2019 година От 3 години и половина е в пандиза, само че загуби свободата си преди 12 години, когато беше задържан за първи път - няколко дни откакто Уикилийкс стартира да разгласява документите на Държавния департамент на Съединени американски щати. Администрацията на Байдън продължава дело, заведено от администрацията на Тръмп, което групи за независимост на медиите в целия свят оповестиха за голяма опасност за свободата на пресата в международен мащаб - освен в Съединени американски щати, където делото е невиждано, само че в действителност в целия свят - тъй като Джулиан не е жител на Съединени американски щати, той публикуваше от Европа информация за военни закононарушения, за нарушавания на правата на индивида и убийства на цивилни във войни ", сподели Стела Асанж пред водещата на предаването  " Брюксел 1 "  Милена Милотинова. 
Преди месеци " Ню Йорк Таймс ", " Гардиън ", " Льо Монд " и " Ел Паис " излязоха със взаимно изказване в отбрана на Джулиан Асанж и зов той да бъде освободен. Като един от създателите на асоциацията Уикилийкс, Асанж дава на водещи новинарски организации документи за военни закононарушения, голословни арестувания, нарушавания на правата на индивида и мъчения. Той се намира в затвор във Англия и е изправен пред екстрадиция в Съединени американски щати, където би бил подложен на правосъден развой по обвинявания за шпионаж и корист с компютърни данни.

Според Стела Асанж делото против Джулиан Асанж е политически стимулирано.

" Джулиан го дават на съд или не според от това кой населява Белия дом. Публикациите се случиха по времето на администрацията на Обама. Но през 2013 година, администрацията на Обама съобщи, че са решили да не подхващат процесуални дейности против Джулиан по отношение на изявленията на Челси Манинг, тъй като стигнаха до две изводи. Първо, Джулиан е разгласил, не е бил хакер. И второ - с цел да заведат дело против Уикилийкс и Джулиан, те ще би трябвало да изградят обвиняване, превръщащо публицистиката в незаконно действие, и администрацията на Обама не е била подготвена да го направи. Единствената разлика настава, когато Тръмп встъпва в служба и през 2018 година за първи път е повдигнато обвиняване на Джулиан за тези изявления ", споделя Стела Асанж.
Причината Съединени американски щати да завежда дело е поради разкритията на Уикилийкс за войните в Ирак и Афганистан, доказателствата за военни закононарушения, изтезания и излъчвания на пандизчии, твърди тя.
" Това са същите изявления, за които през днешния ден Джулиан е почетен в Европейския парламент като един от финалистите за премията Сахаров и за които е спечелил десетки награди за права на индивида и независимост на пресата по целия свят. Разпространяването на истината за закононарушенията и корупцията на Съединени американски щати е в основата на този развой ", разяснява брачната половинка на съоснователя на Уикилийкс и споделя някои от случаите на изтекла информация:
" Имаше едно видео, наречено " Съпътстващо ликвидиране ", което показваше убийството на 12 цивилни на улица в Багдад. Видео, показващо визьора на хеликоптера - щатски боен хеликоптер - убиващ хората на земята, в това число двама публицисти на Ройтерс, а когато един микробус се появява в опит да избави един от сериозно ранените публицисти, от хеликоптера стартират да стрелят по спасителите, убивайки всички в микробуса като се изключи две деца на предната седалка, избавени от татко им, който с тялото си ги пази, само че са били тежко ранени ".
" Друг образец е как посолството на Съединени американски щати в Берлин се намесва в следствието за предаването и изтезаването на Халид ел-Масри, немски жител - безусловно почтен, похитен, в случай че не се греша, в Албания, отведен в скришен затвор и изтезаван, само че в последна сметка от ЦРУ осъзнават, че са задържали неверния човек - със същото име, само че различен човек. Агентите, участващи в изтезаването му, са били разследвани в Германия и е имало политически напън от страна на Съединени американски щати да се приключи следствието. Сходни случаи има и в Италия и Испания, където е имало интервенция в правосъдния развой на европейски страни. Това в действителност касае главната дарба на европейските страни да дефинират сами своя път, да подведат под отговорност причинителите на закононарушения и изтезания над личните им жители, което е било възпрепятствано. Има доста образци... Халид ел-Масри да вземем за пример е имал опция да употребява документите от Уикилийкс, с цел да завоюва делото си в Европейския съд по правата на индивида ", споделя Стела Асанж.
Джулиан Асанж сега апелира решението на съда в Обединеното кралство, че може да бъде екстрадиран в Съединени американски щати.
" Амнести Интернешънъл " дефинира последното решение като подигравка на правораздаване. Но актуалното състояние е, че Джулиан ще бъде екстрадиран, в случай че решението не бъде обърнато при обжалването. Джулиан е подал и тъжба в Европейския съд по правата на индивида. Надяваме се, че това ще бъде оборено още в Обединеното кралство, само че истината е, че това е политическо дело и администрацията на Байдън би трябвало да се откаже от него. То е рисково за демокрацията освен в Съединени американски щати, само че и в Европейски Съюз, както и в целия свят. Отправя се посланието, че публицистите са открити за рецензия и можеш да ги вкараш в пандиза за издание на истината. Светът гледа на това като на нов стандарт, ново съревнование до дъното, където можеш да преследваш пресата ", коментира Стела Асанж в диалога с Милена Милотинова.

По думите й опасенията към това дело засягат и европейския интерес.
" Засягат го, тъй като делото на Съединени американски щати против Джулиан насочва посланието, че САЩ има пълномощия върху свободата на медиите в Европейски Съюз, че САЩ може да постанова своите закони за секретност отвън границите си и да заплашва публицисти, публикуващи в Европейски Съюз, със затвор доживот, в случай че на държавното управление на Съединени американски щати не се харесва какво разгласяват. А останалата част на света също е насочила взор към това и може да употребява същия принцип, щом Съединени американски щати ползват своите закони по този метод, то и ние също можем да прилагаме нашите закони отвън нашата територия, с цел да ограничим словото в Европейски Съюз. Това не може да бъде признато. Делото на Съединени американски щати против Джулиан може да докара до това против публицистите на Дер Шпигел, Ел Паис или Льо Монд, които разгласяват същия материал ", твърди брачната половинка на Асанж.
Джулиан е просто един експериментален случай за основаване на казус, който след това да бъде употребен против всеки различен издател, споделя Стела Асанж.
" Джулиан страда доста тежко. Може да вижда децата ни един път седмично за час. Децата ни са на 3 и 5. Това е безсрочно, безпределно състояние за него - той не излежава присъда, а е в административна мъгла в затвор с нараснала сигурност. Държат се с него като че ли е нарушител. Но действителността е, че не е в пандиза, тъй като е направил нещо неверно, а тъй като е приключил каквото би трябвало - да популяризира информация от публично значение, в това число по отношение на военни закононарушения и убийства на цивилни ", казва Стела Асанж.
Тя се надява на поддръжка от Европейски Съюз и декларира:
" Сега се надявам че Европейският парламент, посочил поддръжката си за Джулиан, като го прави финалист за премията Сахаров тази година, и европейските институции, ще създадат стъпка да се причислят към митингите за освобождението на Джулиан. Австралийският министър-председател намерено декларира, че ще приказва с държавното управление на Съединени американски щати за освобождението на Джулиан. Обединените народи, всяка една група за независимост на пресата и права на индивида - също. Фактът е, че освобождението на Джулиан и отвод от преследването му - това би затвърдило Европейската харта на главните права. Европейските институции просто би трябвало да се причислят към всички съществени организации за права на индивида и независимост на пресата, да отстоят своята харта на съществени права и свободи и да подсигуряват, че се отстоява свободата на медиите в Европейския съюз. "
 
17 Дек 2022639916 Дек 2022270015 Дек 2022544914 Дек 2022457412 Дек 2022606510 Дек 20223993КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202254609 Дек 202275617 Дек 202248817 Дек 202222
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР