Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще ръководи новото

...
Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще ръководи новото
Коментари Харесай

Съоснователят на талибаните Барадар ще ръководи новото правителство на Афганистан

Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще управлява новото афганистанско държавно управление, което ще бъде оповестено скоро, оповестиха източници от ислямистката формация, до момента в който бойците ѝ се сражаваха със силите, лоялни към победената република в долината Панджшир, която се намира северно от Кабул, осведоми " Ройтерс ".

Най-непосредственият приоритет на новото държавно управление обаче би трябвало да бъде предотвратяването на краха на стопанската система, която изпитва усложнения поради сушата и разоренията от спор, в който починаха към 240 000 афганистанци.

Към Барадар, който оглавява политическия офис на талибаните, ще се причислят молла Мохамед Якуб, наследник на починалия съосновател на талибаните молла Омар, и Шер Мохамад Абас Станекзай, на управителни постове в държавното управление, прецизирали три източника.

" Всички висши водачи дойдоха в Кабул, където подготовката е в финален стадий за оповестяване на новото държавно управление ", сподели един представител на талибаните пред Ройтерс, при изискване за анонимност.

Хайбатула Ахунзада, висшият набожен лидер на талибаните, ще се концентрира върху религиозните въпроси и ръководството в границите на исляма, сподели различен източник от талибаните.

Талибаните, които завзеха Кабул на 15 август, откакто обгърнаха по -голямата част от страната, срещнаха опозиция в долината Панджшир, където имаше известия за тежки боеве и жертви.

Няколко хиляди бойци от районни милиции и остатъци от държавните въоръжени сили са се струпали в неравната котловина под управлението на Ахмад Масуд, наследник на някогашния пълководец на моджахедите Ахмад Шах Масуд.

Усилията за договаряне на съглашение наподобява са се провалили, като всяка страна упреква другата за неуспеха.

Докато талибаните говореха за желанието си да образуват консенсусно държавно управление, източник, непосредствен до войнственото придвижване, сподели, че краткотрайното държавно управление, което в този момент се образува, ще се състои единствено от членове на талибаните.

Той ще включва 25 министерства с съвещателен съвет или шура от 12 мюсюлмански учени, прибавя източникът.

В рамките на шест до осем месеца също се възнамерява лоя джирга или огромно заседание, което събира старейшини и представители в афганистанското общество, с цел да обсъдят конституция и структурата на бъдещото държавно управление, сподели източникът.

Всички източници чакаха кабинетът на краткотрайното държавно управление да бъде финализиран скоро, само че се различаваха по кое време тъкмо, като някои споделят, че това ще бъде уредено по -късно в петък, до момента в който други считат, че това ще отнеме доникъде на идната седмица.

Легитимността на държавното управление в очите на интернационалните донори и вложители ще бъде от решаващо значение. Хуманитарните групи предизвестиха за идна злополука и стопанската система, разчитаща от години на милиони долари задгранична помощ, е покрай колапс.

Много преди талибаните да вземат властта, доста афганистанци се мъчеха да изхранват фамилиите си на фона на тежка суша и милиони в този момент можеха да се сблъскат с апетит, споделят организациите за помощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР