Съоръжението, известно като DAWN, се състои от огромно поле от

...
Съоръжението, известно като DAWN, се състои от огромно поле от
Коментари Харесай

Швейцарска фирма ще произвежда „зелено” реактивно гориво

Съоръжението, известно като DAWN, се състои от голямо поле от огледала, които „ улавят ” слънчевата светлина и я насочват към реактор в двойна 20-метрова кула. Там при температура от над 1000°C, се ръководи термохимичен развой за произвеждане на стабилно авиационно гориво (SAF) от първични материали като метан и въглероден диоксид, получени от биоотпадъците на локална фабрика за хартия.

Производственият способ е демонстриран за първи път през 2019 година в мини рафинерия в Техническия университет в Цюрих. Новият цех в Германия ще създава към 10 000 литра „ слънчево гориво ” годишно, само че Synhelion ще стартира и създаване на доста по-голяма индустриална база в слънчева Испания, която ще работи в непрестанен цикъл, увеличавайки общото произвеждане до 1,6 милиона литра годишно през идващите три години.

SAF създават до 80% по-малко въглеродни излъчвания от стандартните горива и се вършат от биомаса (растения или отпадъци) или рециклиран въглерод. За момента обаче, синтетичното гориво е четири до осем пъти по-скъпо...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР