Съобщиха новина за родните яйца.Яйцата поскъпнаха рекордно през 2022 г.

...
Съобщиха новина за родните яйца.Яйцата поскъпнаха рекордно през 2022 г.
Коментари Харесай

Яйцата в България и Европа поскъпват рекордно от 2011 година насам

Съобщиха вест за родните яйца.

Яйцата нарастнаха рекордно през 2022 година Увеличението е със 76% - при приблизително за Европа с 67%. Подобно огромно нарастване на цените последно е имало през 2011 година, когато бяха отстранени конвенциалните кафези за развъждане на кокошки. Бяхме очевидци на сходен растеж 2011 година - тогава повода беше поради премахването на стандартните кафези. Това съобщи ръководителят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в студиото на  " България заран ".

" През предходната година имаше рекордно повишаване на фуражите, електрическата енергия и горивата - приблизително със 76%, колкото е и повишаването на яйцата у нас. Рекорд държи Германия със 106% нарастване. Цените на зърното започнаха да спадат, надали ще има огромен спад в цената на яйцата. Себестойността на зърнопроизводството е огромна, при изкуствените торове и горивата наклонността е друга ", посочи Гълъбов пред Bulgaria ON AIR. 

А нарастването на цената на яйцата у нас е по-голямо поради по-ниските цени, от които е почнало. Покрай Ковид пандемията те са били по-евтини поради пониженото търсене и спада в туристите, които са измежду огромните потребители. Гълъбов съобщи, че цената на яйце при производител е към 32 ст., само че в комерсиалните вериги ги купуваме много по-скъпо.

" Най-търсените яйца от производители са клас А - размери М и L. В комерсиалните вериги са по-скъпи поради доставните разноски. Прави усещане, че от цената на едро до цената на дребно разликата е много огромна. Когато яйцата бяха на дребно 15 ст., обяснимо беше да има 50% надценка поради скъпото депозиране и превозване. Но когато яйцата нарастнаха - 50% надценка е малко безпричинно ", разяснява гостът. 

Продължаваме да внасяме яйца от Полша, където цените са по-високи от българските.

" Там цените са с 20% по-високи от България. Това не е разумно обяснимо. Полските производители евентуално употребяват практики, с цел да протектират техния пазар. Ограничават предлагането на локалния пазар и всичко, което е допълнително, го изнасят. Ние сме обичана дестинация на полските производители, имат обичайни връзки с наши дистрибутори, необяснимо за какво. Има полски яйца с директни покупко-продажби с комерсиалните вериги ", сподели още ръководителят на Съюза на птицевъдите. 

Родните производители пък изнасяли към 30% от продукцията си. И това им оказва помощ да оцелеят. 

Поскъпване има и при цената на пилешкото месо. Килограм цяло пиле е 4,30 лева. 

" Ръстът е забележителен на годишна база. Но пилешкото през последните месеци пада, това са следствията от ембаргото на Русия и войната в Украйна, които провокираха съществени аномалии в бранша с бройлерите. При повишеното произвеждане на пилешкото месо цените потеглят надолу. През зимните месеци в България себестойността на пилешкото месо се подвига, тъй като вместо да отопляваме постройките една седмица, ги отопляваме 3 седмици ", съобщи Ивайло Гълъбов. 

По публични данни годишно внасяме към 100 000 тона пилешко месо, главно от Полша, а изнасяме 30 000 тона. 

Гълъбов съобщи също, че сега България е в риск от птичи грип, само че в последно време у нас няма случаи на инфлуенца по птиците.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР