Съобщението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
Съобщението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Защо ЕС ще разследва китайските електромобили в Европа?

Съобщението на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за следствие на китайските дотации в производството на електрически автомобили рискува да провокира комерсиална война с Пекин.


Европейски Съюз ще стартира следствие на вноса на нови електрически автомобили с акумулатори, създадени в Китай, без значение дали са китайски или европейски марки. Такива следствия се организират, когато непозната страна е обвинена в субсидиране на артикули по метод, който вреди на европейската индустрия - какъвто е казусът съгласно изпълнителната власт на Европейски Съюз.

Разследването на електронните коли към момента не е почнало публично. След като това се случи, Комисията ще потърси реакция от китайското държавно управление и съответните компании. След това Комисията ще би трябвало да потвърди дали експортьорите на коли са получавали дотации от китайското държавно управление през избран интервал от време и дали тези дотации са нездравословни за европейската индустрия. Ако това е по този начин, Европейската комисия може да наложи вносни мита, известни в комерсиалния диалект на Европейски Съюз като изравнителни мита.

Европейски Съюз предприе дейности в отговор на внезапното увеличение на вноса на китайски електрически автомобили. Според представител на Европейската комисия китайските марки към този момент заемат пазарен дял от 8 %, който може да се удвои до няколко години.

Този бърз растеж накара Европейската комисия да стартира лично следствие, откакто събра задоволително доказателства за евентуални дотации за електрически автомобили.

След привършване на следствието Комисията може да наложи мита върху китайския импорт на електрически автомобили, с цел да ограничи вредите, нанесени на европейската индустрия. Колко високи ще бъдат тези мита, зависи от резултата от следствието за мащаба на китайските дотации. Предишни следствия на дотациите постоянно водеха до налагане на спомагателни мита в размер от 10 до 20 %.

Съществуващите европейски вносни мита върху електрическите автомобили са 10 %, което е по-ниско от множеството други огромни пазари. Американските мита върху китайския импорт на електрически автомобили да вземем за пример възлизат на към 27,5 %.

От правна позиция Брюксел не счита, че този ход е провокация по отношение на Китай. Започването на следствието за комерсиална отбрана е в сходство с разпоредбите на международната търговия. Така че, даже в случай че Китай оспори бъдещите мита пред Световната комерсиална организация, Европейски Съюз е уверен, че може да отстоява позицията си в юридически проект./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР