Съобщението, че от 1 януари 2021 г. стоматолозите ще трябва

...
Съобщението, че от 1 януари 2021 г. стоматолозите ще трябва
Коментари Харесай

Напрежение сред стоматолозите заради въвеждането на е-рецепти от 1 януари 2021 г. |

Съобщението, че от 1 януари 2021 година стоматолозите ще би трябвало да работят с електронни предписания, провокира напрежение и негативни мнения в съсловието. Електронните предписания са част от електронната система на опазването на здравето, която се приготвя от години и нейното завършване се чака с неспокойствие от пациенти и лекари. По-рано министърът на опазването на здравето съобщи, че електронните посоки за проучвания ще бъдат факт до края на тази седмица.

Защо измежду денталните експерти има опълчване на издаването на предписания по електронен път попитахме основния секретар на Българския зъболекарски съюз (БЗС) доктор Борислав Миланов.

" Това, че се прави някакъв опит нещата да се преекспонират, ще оставя без коментар, изрично. Електронните предписания стават наложителни за безусловно всички и въвеждането им е обвързвано с въвеждането на електронно опазване на здравето. Това не е решение на Зъболекарския съюз, а на здравното министерство, на държавното управление, на поети задължения, на Европейски Съюз и така нататък Във време, в което би трябвало да се ограничи всякаква бумажщина, в 21 век, такова опълчване е необяснимо ", разяснява доктор Миланов.

Той показа, че е отчаян от равнището на осведоменост, тъй като не се прави разлика сред персонален професионален код (ЛПК) и УИН.

" При нас е ЛПК, при лекарите е УИН. Става дума за едно и същ. Всеки специалист е задължен да има подобен щемпел сега в бюрото си със същия код, с цел да може рецептата на книжен притежател да бъде подпечатана с този щемпел. Кажете ми къде е разликата сред едното и другото и кое е по-лесно?! ", споделя доктор Миланов. 

" В последна сметка, първо, въвеждането на електронни предписания не го решаваме ние. Второ, това има своите справедливи, обусловени във времето характерности. Който желае да упражнява тази специалност, би трябвало да познава законите и нормативните актове. БЗС не е министерство на денталната помощ, за жалост.

Главният секретар на съюза разяснява и присъединяване на стоматолозите в разискването на зaлoжeнитe в Hapeдбa H-18 изиcĸвaния зa oтчитaнe нa пpoдaжби чpeз coфтyep зa yпpaвлeниe нa пpoдaжби в тъpгoвcĸитe oбeĸти (CУΠTO). Впоследствие тези промени бяха отсрочени, поради дoпълнитeлнaта aдминиcтpaтивнa тeжecт, ĸoятo e нeдoпycтимa в ycлoвиятa нa пaндeмиятa oт СОVІD-19.

" Ние бяхме единствените от здравното съсловие, които в действителност се бориха до дъно и и нещата по един или различен метод се трансформираха, несъмнено, подкрепени от всеки бизнес на територията на страната. Нещата се случват с работа, причини, съвещания. Не си мислете, че тогавашният финансов министър Горанов беше прекомерно общителен към нас, само че в последна сметка нашето мнение надви що се отнася здравната част ", изясни доктор Миланов и добави - Когато става дума за медицина, електронно опазване на здравето да има мнения по какъв начин щял да си получи пациентът на флашка рецептата, представяте ли си?! "

Има неща, които са част от естественото, и не могат да бъдат отричани, сподели в умозаключение основния секретар на Зъболекарския съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР