Съобщението бе направено в отговор на протестите, които обхванаха цялата

...
Съобщението бе направено в отговор на протестите, които обхванаха цялата
Коментари Харесай

Ученички без хиджаб няма да се допускат до учебни занятия в Иран

Съобщението бе направено в отговор на митингите, които обгърнаха цялата страна предходната есен и изправиха Иран пред една от най-тежките рецесии от десетилетия насам. Понастоящем доста дами се афишират против строгите условията за носене на хиджаб изключително в по-големите градове, отбелязва организацията.

В изказването, състоящо се от 16 точки, министерството изяснява, че решението е взето за основаване на безвредна и подобаваща среда за духовното израстване на ученичките.

След обявяване на изказването няколко ирански медии оповестиха, че министърът на образованието Юсеф Нури е подал оставка, която президентът незабавно е приел.

Счита се, че оставката на Нури се дължи на забавяния с изплащането на учителските заплати в навечерието на персийската нова година. В същото време въпросът с дрескода за дами докара до поляризиране на обществото в Иран. Първоначално държавното управление си затвори очите за честите нарушавания на условието за носене на хиджаб, което обаче разгневи по-традиционните хардлайнери в обществото. През последните дни обособени ирански жители, политици и духовници даже заплашиха да вземат нещата в свои ръце в случай че държавното управление не направи действия за стягане на условията за носене на хиджаб, отбелязва организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР